Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Orožje (foto: Unsplash)
Orožje | (foto: Unsplash)

Na Kosovu dan žalovanja

Svet | 25.09.2023, 14:58 Andrej Šinko

Razmere na sveru Kosova, kjer so včeraj v spopadih umrle štiri osebe, ostajajo zaostrene. Varnostne sile so poostrile nadzor, dostop proti Banjski, kjer je prišlo do spopada med obroženo skupino in kosovsko policijo, pa je omejen. Na Kosovu je danes dan žalovanja.

Oborožena skupina več deset ljudi naj bi napad na kosovosko policijo izvedla v nedeljo pred 3. uro zjutraj blizu kraja Banjska, ko so bili policisti tja napoteni zaradi blokade ene od cest. Spopadi so se nato nadaljevali praktično ves dan, tudi z vdorom v tamkajšnji samostan, varnostne razmere pa so se umirile šele sinoči.

Ubit je bil policist, več jih je bilo ranjenih, življenje so izgubili tudi trije napadalci, šest oseb je policija pridržala. Napadalci so osumljeni več kaznivih dejanj, tudi spodkupavanja ustavne ureditve Kosova in terorizma. »Želimo, da so vladavina prava, mir in varnost zagotovljeni vsem prebivalcem, brez razlik. To ni bil boj z oboroženimi civilisti, ampak s težko oboroženo skupino, ki predstavlja veliko nevarnost. Ne zgolj za spoštovanje ustave in pravnega reda na Kosovu, ampak za varnost vseh prebivalcev,« je dejal kosovski premier Albin Kurti, ki je ocenil, da je dejanje podprto s strani Beograda. Skupini so zasegli več sto pušk in strelivo, pa tudi mitraljeze in granate.

Srbski predsednik Aleksander Vučić je zavrnil morebitno vpletenost srbske vojske ali policije v incident. Krivdo je pripisal oblastem na Kosovu, zlasti Kurtiju, ki da z dejanji vznemirja tam živeče Srbe. »Ni želel, da bi prišlo do ustanovitve združenja srbskih občin. Tega ne želi niti danes. Prepustil je ljudi, da sami poskrbijo za svojo usodo. Ves ta čas pa je zgolj provociral. Žal mi je, da je del Srbov na te provokacije nasedel. Albin Kurti je edini krivec, edini, ki si želi vojaškega spopada.«

Dejanje sta ostro obsodila visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell, ki je Vučiča in Kurtija pozval k ponovni vzpostavitvi miru in stabilnosti, pa tudi predstavnik Unije za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak, ki je poudaril nujnost preventivne diplomacije in dialoga ter napovedal dodatne napore za iskanje politične rešitve.

Svet, Politika, Teme, Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek) Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek)

Na Madagaskar sem prišel zaradi enega človeka

V čem je skrivnost, da misijonar Pedro Opeka zaradi nenehnega darovanja, ki gre pogosto tudi preko njegovih moči, ne pregori? To je bilo le eno od vprašanj na dopoldanskem srečanju z novinarji.

Povezani preko telefona je projekt Mlade Karitas (photo: PixaBay) Povezani preko telefona je projekt Mlade Karitas (photo: PixaBay)

Tudi svoji hčeri ne morem povedati vsega

Starejši ljudje imajo z leti vse manj stikov in možnosti vključevanja v družbo. Projekt »Povezani preko telefona« živi vse leto, največ prostovoljcev pa se vseeno zbere v jesenskem času. Dr. Matej ...