Štefan IskraŠtefan Iskra
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marta JerebičMarta Jerebič
Udeleženci Družinskega dneva SDS (foto: SDS)
Udeleženci Družinskega dneva SDS | (foto: SDS)

Družinski dan SDS

Novice | 25.09.2023, 12:26 Marjana Debevec

Dragocenost družine je bila v ospredju na tradicionalnem Družinskem dnevu SDS, ki so ga v soboto pripravili v Dupleku. Sveto mašo je daroval novomašnik Klemen Gartner. Kot je dejal, je Bog, preden je ustvaril župnike, preden je ustvaril evharistijo, ustvaril družino, kot skupnost moškega in ženske.

Ob Družinskem dnevu SDS je Gartner zbranil predstavil dokument, ki ga je letos izdala katoliška cerkev, ki želi spodbude družine postaviti na tri temlje.

Prvi temelj je ukvarjanje z družinami samimi, stati družinam ob strani, drugi temelj je, da se morajo katoliške vzgojno-izobraževalne ustanove, na čelu z univerzami, ki je Slovenija sicer nima, povezati v podpori raziskovanju, torej akademskemu utemeljevanju družine kot tradicionalne vrednote družbe.

Tretji temelj pa je, da mora skupnost katoličanov odločevalcem na politični ravni iz prvih dveh temeljev ponuditi izvirne rešitve, ki jih zaradi argumentacije, če so zdravih in dobrih misli, ne bodo mogli zavrniti.

Klemen Gartner
Klemen Gartner © SDS

Zbrane je nato nagovoril tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je poudaril, da je družina temeljna celica vsake družbe. Ko ne bo več družine, tudi civilizacije, kakršno poznamo, ne bomo več imeli. Obljubil je, da si bodo kot stranka vedno prizadevali ustvarjati razmere, ki bodo spodbujale večjo rodnost.

"V prejšnjem mandatu, ko je vlado vodila SDS, smo se tega lotili odgovorno," je poudaril Janša in nadaljeval: "Pred prejšnjimi evropskimi volitvami je bila ta razprava dokaj visoko na politični agendi in Evropska komisija ima danes podpredsednico za demografijo.

Kakšni so rezulatati je druga stvar, a vsaj formalno se je priznalo, da je to velik problem. Mi smo v prejšnjem mandatu prvič v zgodovini ustanovili Urad za demografijo, ki je bil lociran v Mariboru in ta urad je pripravil nabor sistemskih ukrepov, da bi bilo Slovencev vedno več. Prvi ukrep nove vlade je bil, da je ta urad ukinila."

Janez Janša je obljubil, da bo SDS tudi v prihodnje to ključno strateško vprašanje postavljala v ospredje.

Janez Janša med nagovorom
Janez Janša med nagovorom © SDS

Novice
 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...