Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)

Bog nas ljubi in tako je!

Svet | 24.09.2023, 13:41 Alen Salihović

V katoliški cerkvi danes obhajamo 109. svetovni dan migrantov in beguncev. Papež Frančišek je v poslanici ob tem dnevu zapisal, da nas sinodalna pot, na katero smo se podali kot Cerkev, vodi, da v najbolj ranljivih ljudeh – in med temi so migranti in begunci – vidimo posebne tovariše na poti, ki jih je treba ljubiti in skrbeti zanje kot za brate in sestre. Le če bomo hodili skupaj, bomo lahko šli daleč in dosegli skupni cilj naše poti, je dejal sveti oče. Danes pa je iz okna apostolske palače še dodal, da nas Bog ljubi kot otroke in to počne z brezpogojno in zastonjsko ljubeznijo.

»Bog nas ljubi in tako je. Ljubi nas, ker smo otroci in to počne z brezpogojno in zastonjsko ljubeznijo,« je dejal sveti oče in še dodal: »Bratje in sestre, včasih tvegamo, da bi imeli z Bogom »trgovski« odnos, s poudarkom bolj na naši odličnosti kot na velikodušnosti njegove milosti. Včasih se tudi kot Cerkev, namesto, da bi šla ob vsaki uri ven in odprla roke vsem, čutimo prve v razredu in sodimo oddaljene, ne da bi pomislili, da jih Bog ljubi z isto ljubeznijo, s katero ljubi nas. Pa tudi v naših odnosih, ki so tkivo družbe, pravičnost, ki jo uveljavljamo, ne uspe priti ven iz kletke obračunov in se omejujemo pri dajanju glede na to, kar prejmemo, ne da bi si upali storiti kaj več in bi stavili na učinkovitost dobrote, ki je storjena brezplačno in ljubezni, ki je podarjena z vso širino srca. Bratje in sestre, vprašajmo se: jaz kristjan, jaz kristjanka, znam iti ven proti drugim? Sem velikodušen, velikodušna do vseh, znam dati tisti »več« razumevanja in odpuščanja, kakor je storil Jezus do mene in dela vsak dan? Marija naj nam pomaga, da se bomo spreobrniti glede na mero Boga, ki je ljubezen brez mere.« 

Vir: Vatican News

Svet, Papež in Sveti sedež, Novice
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.