Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Vojaki pri Mariji Pomagaj (foto: www.marija.si)
Vojaki pri Mariji Pomagaj | (foto: www.marija.si)

Pripadniki Slovenske vojske poromali k Mariji Pomagaj

Slovenija | 24.09.2023, 10:54 Alen Salihović

Za nami je dan Vojaškega vikariata. Sodelavci slednjega in slovenske vojakinje in vojaki so ob tej priložnosti danes poromali k Mariji Pomagaj na Brezje. Slovesno somaševanje je vodil vojaški vikar Matej Jakopič.

»Če bi ljudje urejali stvari, ki so Božje, potem bi bilo šele vojn na svetu, dragi vojaki in vojakinje. Mi sodimo tako, kot je bilo opisano v današnjem evangeliuju, Bog pa ne. Nebesa kamor smo namenjeni ni d.o.o., družba z omejeno odgovornostjo, nebesa do d.n.o., družba z neomejeno odgovornostjo. Naj nas Brezjanska Mati Božja podpira pri naših prizadevanjih za mir, da se vsi skupaj v večnem miru najdemo pri Njej,« je dejal v pridigi.

Dan Vojaškega vikariata praznujemo 21. septembra, ker je bil na ta dan leta 2000 podpisan prvi sporazum, ki je temelj za redno delo. Vojaški vikariat redno zagotavlja duhovno oskrbo pripadnikom Slovenske vojske ter njihovim družinskim članom in s tem omogoča življenje pripadnikom skladno s temeljnimi človekovimi pravicami – pravico do življenje v skladu z vestjo, prepričanjem ali vero in možnostjo izpovedovanja vere v zasebno in javno, individualno ter skupaj z drugimi. 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Novice
Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije) Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije)

Požar na Krasu pogašen, pomagal tudi dež

Gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, je na pomoč prišel še dež brez neviht in strel, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...