Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
RTV Slovenija. (foto: STA)
RTV Slovenija. | (foto: STA)

Ostro pismo civilne družbe javni RTV: Protestiramo, da novo vodstvo zatira zadnje ostanke pluralnosti.

Slovenija | 23.09.2023, 12:56 Alen Salihović

Civilne organizacije Prebudimo Slovenijo,Vseposvojitev, Nova Slovenska zaveza in Združeni ob lipi sprave so se danes s protestno izjavo opredelili do dogajanja na javni Radioteleviziji Slovenija. Zapisali so, da protestirajo zoper politični kadrovski cunami, s katerim vladajoča politika po svojih nameščencih v organih RTV Slovenija izničuje še zadnje sledi pluralnosti javnega zavoda, ki bi moral biti v službi vseh Slovencev.

»Protestiramo zoper nasilni prevzem in obsojamo, da ste zamenjali večino oseb na vodilnih funkcijah Javnega zavoda RTV Slovenija. Ta politična čistka se nadaljuje nad posameznimi TV voditelji in novinarji. Izrazi sovraštva in izločanja, ki jih vaši vplivni prijatelji objavljajo na družbenih omrežjih, napovedujejo nadaljnjo agresijo,« so v imenu organizacij v sporočilu za javnost zapisali Vlasta Doležal Rus, Romana Bider, dr. Matija Ogrin in dr. Janez Juhant.

Nazori, občutja in teženja raznolikih socialnih, kulturnih in duhovnih profilov Slovencev morajo biti zakon in mera, po kateri se ravnajo uredniki pri izbiri vsebine programov. Protestiramo, da si novo vodstvo zavoda prizadeva prav nasprotno in zatira zadnje ostanke pluralnosti.

Opozorili so, da so ogrožene in pod udarom oddaje Arena, Intervju, Utrip, Pričevalci, v katerih smo po njihovem mnenju Slovenci raznolikih nazorskih pogledov lahko spremljali profesionalno artikulirane, strpne, informativne in za gledalce privlačne predstavitve slovenske zgodovinske in politične stvarnosti, ter se ob takšnih glasovih pristne, demokratične slovenske omike tudi sami kultivirali.

»Javni zavod RTV Slovenija mora omogočati, da njegove oddaje izražajo raznolike svetovne nazore, politična prepričanja in kulturne potrebe raznih krogov slovenskega prebivalstva, tako mestnih kakor podeželskih, tako modernih kakor tradicijskih. Nazori, občutja in teženja raznolikih socialnih, kulturnih in duhovnih profilov Slovencev morajo biti zakon in mera, po kateri se ravnajo uredniki pri izbiri vsebine programov. Protestiramo, da si novo vodstvo zavoda prizadeva prav nasprotno in zatira zadnje ostanke pluralnosti. Takšno politično polaščanje skupne javne ustanove je zavržno,« so zapisali in sporočilo sklenili z besedami, da je neprofesionalno in sramotno, da javni zavod RTV Slovenija, ki je last vseh Slovencev, klone v servilno podložništvo politiki. »Svet zavoda še nikoli od leta 1990 ni bil sestavljen tako enoumno in politično kakor zdaj. S takim nasilnim ravnanjem se vodstvo zavoda RTV Slovenija vrača v dobo enoumnega političnega nasilništva, kakor v bivšem režimu: jemlje nam pravice, ki pripadajo vsem. Zato izražamo polno razumevanje do čedalje glasnejših pobud glede neplačevanja obveznega RTV-prispevka. Zakaj bi vam plačevali prispevek za to, kar ste nam ukradli,« so se na koncu sporočila za javnost vprašali predstavniki civilnih iniciativ Prebudimo Slovenijo, Vseposvojitev, Nova Slovenska zaveza in Združeni ob lipi sprave.

Slovenija, Politika, Novice
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...