Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (foto: Karitas-Spes)
Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo | (foto: Karitas-Spes)

Humanitarna katastrofa v Lvovu

Novice | 22.09.2023, 10:26 Marjana Debevec

V torek so ruski brezpilotniki popolnoma uničili največje skladišče humanitarne pomoči Karitas Spes v Lvovu. V požaru je zgorelo več kot 300 ton pomoči, ki je bila namenjena prebivalcem vzhodne Ukrajine. V napadu je življenje izgubil tudi vojak, ki se je po letu in pol vojskovanja na fronti vrnil domov in je bil to njegov prvi dan dela v tem skladišču. Raketni napadi vsak dan terjajo nove žrtve.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je po nagovoru v Generalni skupščini Združenih narodov, kjer je Rusijo obtožil genocida, včeraj podporo iskal v Washingtonu, kjer mu je nadaljnjo podporo zagotovil ameriški predsednik Biden, danes pa se mudi v Kanadi.

Poceni žito iz Ukrajine botruje sporu

Ukrajina se je sicer v minulih dneh zapletla v spor s Poljsko, Madžarsko in Slovaško, ki so kljub odpravi evropskih omejitev za uvoz žita iz Ukrajine podaljšale prepoved. Poljska je včeraj najprej sporočila, da zaradi spora Ukrajini ne bo več dobavljala orožja, predsednik države pa je zatem retoriko omilil. V ozadju je spor glede žita iz Ukrajine, ki zaradi nizkih nabavnih cen ogroža poljske kmete. Pogovore o teh vprašanjih so napovedali za prihodnje dni.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je včeraj v New Yorku v pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim pozdravila ukrepe Kijeva, ki jih je ta zaradi sledljivosti izvoza napovedal po odpravi evropskih omejitev na področju uvoza ukrajinskega žita.

Po srečanju, na katerem sta sodelovala tudi romunski predsednik Klaus Iohannis in namestnica bolgarskega premierja Marija Gabriel, je zapisala, da Romunija in Bolgarija igrata ključno vlogo pri zagotavljanju ukrajinskega izvoza, za kar se je zahvalil tudi Zelenski.

Mira Milavec: Za nami je zelo težak teden

Medtem pa se ruska agresija na Ukrajino nadaljuje. Vsak dan so nove smrtne žrtve. Kot nam je povedala sodelavka Karitas Spes Mira Milavec, je za njimi zelo težak teden. V torek so ruski brezpilotniki popolnoma uničili njihovo največje skladišče v Lvovu, kamor se je stekala pomoč iz vse Evrope.

Zraven so bila tudi skladišča drugih humanitarnih organizacij. Zgorelo je vse, je povedala Mira Milavec. »Naša pomoč je obsegala preko 300 ton. En dan prej je prispel kamion s paketi iz Poljske, kjer so poljske družine pripravile pakete za ukrajinske družine – tam so bili tudi generatorji, voda, sanitarni material. Vse to je čakalo, da se odpelje v torek popoldne na vzhod Ukrajine, ampak to se ni zgodilo.«

Rusija uničuje humanitarno pomoč v Ukrajini

Na srečo takrat na omenjenem območju ni bilo veliko delavcev, je pa življenje izgubil oče treh otrok, ki se je po letu in pol vojskovanja na fronti vrnil domov in je bil to njegov prvi dan dela v humanitarnih skladiščih.

Bombni napadi so se nadaljevali tudi včeraj, ko so prebivalce Kijeva zgodaj zjutraj zbudile sirene. Teritorialna obramba ni uspela prestreči vseh 46 raket in tako je bilo tudi nekaj smrtnih žrtev. »Mene je pa zelo pretresla novica, da so nedaleč od doma, kjer živim, delci, ki so padli, poškodovali domove, ranjenih pa je tudi devet ljudi, med njimi devetletna deklica.«

Zima ne bo lahka, saj je bila v napadih uničena tudi pomembna transformatorska postaja. Mira Milavec zato pravi, da računajo na naše molitve, ki so največje orožje za mir.

Novice
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.