Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
bl. Anton Martin Slomšek (foto: Spletna stran: Katoliška  cerkev)
bl. Anton Martin Slomšek | (foto: Spletna stran: Katoliška cerkev)

Slom in Maribor osrednji mesti praznovanja godu bl. Antona Martina Slomška

Slovenija | 22.09.2023, 09:01 Alen Salihović

Konec tedna bo v znamenju godu blaženega Antona Martina Slomška. Na Slomu bo jutri potekalo že 20. srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov, staršev in otrok. Ob tej priložnosti bodo podelili tudi Slomškova priznanja. Osrednja slovesnost ob godu prvega slovenskega blaženega pa bo v nedeljo v Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru. Ob 15. uri bo molitvena ura in nato somaševanje škofov in duhovnikov, ki ga bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Slednjemu se bodo posebej zahvalili za pomoč pri rešitvi zavoda na Vrbanski.

Slomškova priznanja bodo letos prejeli učitelj, predavatelj, skladatelj, organist in zborovanja Leon Kernel, dolgoletna učiteljica v zamejstvu in zdomstvu in aktivna v društvu Dragica Motik ter katehistinja s. Emanuela Žerdin, naziv častnega člana pa letos prejmeta zakonca Verena in Andrej Perko.

20. SLOMŠKOV DAN NA PONIKVI

Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Slovenski katehetski urad in Župnija Ponikva organizirajo že 20. jubilejni Slomškov dan, ki bo v soboto, 23. septembra 2023, na Slomu in  Ponikvi.

Tradicionalno srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov, staršev, otrok in drugih ima naslov: MOŽ  BESEDA  VEČ VELJA  KAKOR  KUP  ZLATA 

Program dneva:

9.00     zbiranje pred rojstno hišo bl. AM Slomška na Slomu
9.30     pozdravni nagovor župnika, predsednice DKPS, in duhovna misel
9.45     predavanje ddr. Verene in dr. Andreja Perka z naslovom: Jasnost besede in naših stališč ne glede ali smo poslušalcu všečni ali ne.

10.45   odmor
11.00   kulturni program s podelitvijo priznanj in naziva častni član
13.00   sv. maša v župnijski cerkvi sv Martina na Ponikvi
15.00   kosilo

Slomškova nedelja 2023

Letošnja osrednja slovesnost Slomškove nedelje bo v nedeljo, 24. septembra 2023, v Zavodu A. M. Slomška, Vrbanska c. 30, Maribor. Ob 15.00 bo molitvena ura in nato, ob 16.00 somaševanje škofov in duhovnikov. Somaševanje bo vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

"Letos obhajamo 170-letnico izida Slomškove mladinske pesmarice »Šola vesela lepega petja za pridno šolsko mladino«, Mohorjeva družba Celovec, 1853. Ta spomin je hkrati pobuda, da obhajanje letošnje Slomškove nedelje posvetimo razmišljanju o glasbi, prepevanju ter o pomenu vpletenosti kulturnega udejstvovanja za svoje izobraževanje in za versko življenje. Hkrati pa bo praznovanje letošnje Slomškove nedelje tudi zahvala za dokončno rešitev Zavoda A. M. Slomška. Praznovanje bo letos potekalo pod geslom Šola vesela," so zapisali ob letošnji Slomškovi nedelji. 

Kot pomoč pri vsebinski in duhovni pripravi na sam praznik so tudi letos pripravili gradivo za tri nedelje pred osrednjo slovesnostjo. "Slomšek se je kot ljubitelj glasbe in petja dobro zavedal, da ima glasba pomembno pozitivno vlogo v življenju človeka. On sam med drugim pravi: »Ptico boš spoznal po petju, pa človeka tudi; ako lepo petje, ima tudi lepo srce. In kar se o človeku posamezno – se lahko reče o vsem ljudstvu. Iz obilnosti srca se glasijo usta, in kjer ni čednih pesmi, tam tudi prebivati ni veselo.« Pesem naj človeka spremlja od rojstva do smrti, tako pravi Slomšek. Zato je spodbujal petje doma v okviru družin, pri vsakdanjem delu, pri druženju ljudi, v šoli. Kot duhovnik in škof je rad in večkrat poudarjal pomen lepega petja pri bogoslužju in je bogoslovce ter duhovnike spodbujal, da bi se glasbeno izobrazili in redno skrbeli za lepo pesem ter tako skrbeli za dostojno in doživeto obhajanje bogoslužja," so zapisali. 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...