Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Pogovori po manjših skupinah (foto: Marjana Debevec)
Pogovori po manjših skupinah | (foto: Marjana Debevec)

Kaj je sploh namen sinode?

Novice | 24.09.2023, 00:10 Marjana Debevec

Pred nami je oktobrsko zasedanje sinode v Vatikanu, ki je tokrat nekaj posebnega. Začela se je namreč po krajevnih Cerkvah, nato nadaljevala na celinskih zasedanjih, zdaj pa bodo predloge vernikov z vsega sveta pretresali škofje in drugi predstavniki škofovskih konferenc, med njimi bo tudi kar 54 žensk.

Sinoda o sinodalnosti je prvi takšen proces, v katerem se Cerkev ne odloča o neki posebni tematiki, ampak nas želi papež Frančišek predvsem spodbuditi, da bi kot Cerkev zaživeli bolj občestveno in tako skupaj iskali rešitve za konkretna vprašanja.

Po besedah predstavnika za slovenski del sinode sociologa dr. Igorja Bahovca gre pri sinodi za štiri korake. »Prvi korak je videti se, srečati se – in to je bilo znotraj krajevnih Cerkva in znotraj kontinentalnih srečanj že narejeno.

Sedaj bomo to naredili na ravni globalne Cerkve. In del tega procesa je medsebojno srečanje celotne Cerkve, vseh kontinentov, da bi potem prišli do presojanja, do razločevanja in potem do odločitve

Oktobrsko zasedanje bo zato imelo namen predvsem razločevanje, naslednje leto, ko se bodo predstavniki škofovskih konferenc znova zbrali v Vatikanu, pa naj bi bili na vrsti načrtovanja in odločitve.

Dr. Bahovec je sodeloval tudi na celinskem evropskem zasedanju. Spomnil je, da je Evropa danes v krizi, upada število vernikov, predvsem v Nemčiji je veliko izstopov iz Cerkve.

Po drugi strani pa je bila Cerkev v Evropi materna Cerkev vsemu svetu. Zato lahko po vzoru sv. Pavla ponudi inkulturacijo tradicije v vse kulture. Danes pa bi morala znati prisluhniti drugim celinam, da bo lahko vse skupaj povezala, je prepričan Bahovec.

»Evropa je bila vedno različnost in takrat, ko je bila dobra, tudi edinost. Evropa ima torej nekaj potencialov, ki so pomembni za ves svet. Vprašanje pa je, če po tem dolgem obdobju moderne dobe, ko je Evropa drugače živela, to dejansko lahko živimo. In tukaj moramo biti zelo ponižni in prositi Duha in veliko moliti.«

Prav molitev za sinodo je lahko eden od načinov, da ta proces v Cerkvi podpremo. Obenem pa se lahko vključimo ali spodbudimo nastanek skupin, ki bi v naših župnijah spodbujale skupno pot naprej.

Novice
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...