Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Pogovori po manjših skupinah (foto: Marjana Debevec)
Pogovori po manjših skupinah | (foto: Marjana Debevec)

Kaj je sploh namen sinode?

Novice | 24.09.2023, 00:10 Marjana Debevec

Pred nami je oktobrsko zasedanje sinode v Vatikanu, ki je tokrat nekaj posebnega. Začela se je namreč po krajevnih Cerkvah, nato nadaljevala na celinskih zasedanjih, zdaj pa bodo predloge vernikov z vsega sveta pretresali škofje in drugi predstavniki škofovskih konferenc, med njimi bo tudi kar 54 žensk.

Sinoda o sinodalnosti je prvi takšen proces, v katerem se Cerkev ne odloča o neki posebni tematiki, ampak nas želi papež Frančišek predvsem spodbuditi, da bi kot Cerkev zaživeli bolj občestveno in tako skupaj iskali rešitve za konkretna vprašanja.

Po besedah predstavnika za slovenski del sinode sociologa dr. Igorja Bahovca gre pri sinodi za štiri korake. »Prvi korak je videti se, srečati se – in to je bilo znotraj krajevnih Cerkva in znotraj kontinentalnih srečanj že narejeno.

Sedaj bomo to naredili na ravni globalne Cerkve. In del tega procesa je medsebojno srečanje celotne Cerkve, vseh kontinentov, da bi potem prišli do presojanja, do razločevanja in potem do odločitve

Oktobrsko zasedanje bo zato imelo namen predvsem razločevanje, naslednje leto, ko se bodo predstavniki škofovskih konferenc znova zbrali v Vatikanu, pa naj bi bili na vrsti načrtovanja in odločitve.

Dr. Bahovec je sodeloval tudi na celinskem evropskem zasedanju. Spomnil je, da je Evropa danes v krizi, upada število vernikov, predvsem v Nemčiji je veliko izstopov iz Cerkve.

Po drugi strani pa je bila Cerkev v Evropi materna Cerkev vsemu svetu. Zato lahko po vzoru sv. Pavla ponudi inkulturacijo tradicije v vse kulture. Danes pa bi morala znati prisluhniti drugim celinam, da bo lahko vse skupaj povezala, je prepričan Bahovec.

»Evropa je bila vedno različnost in takrat, ko je bila dobra, tudi edinost. Evropa ima torej nekaj potencialov, ki so pomembni za ves svet. Vprašanje pa je, če po tem dolgem obdobju moderne dobe, ko je Evropa drugače živela, to dejansko lahko živimo. In tukaj moramo biti zelo ponižni in prositi Duha in veliko moliti.«

Prav molitev za sinodo je lahko eden od načinov, da ta proces v Cerkvi podpremo. Obenem pa se lahko vključimo ali spodbudimo nastanek skupin, ki bi v naših župnijah spodbujale skupno pot naprej.

Novice
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.