Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Pogovori po manjših skupinah (foto: Marjana Debevec)
Pogovori po manjših skupinah | (foto: Marjana Debevec)

Kaj je sploh namen sinode?

Novice | 24.09.2023, 00:10 Marjana Debevec

Pred nami je oktobrsko zasedanje sinode v Vatikanu, ki je tokrat nekaj posebnega. Začela se je namreč po krajevnih Cerkvah, nato nadaljevala na celinskih zasedanjih, zdaj pa bodo predloge vernikov z vsega sveta pretresali škofje in drugi predstavniki škofovskih konferenc, med njimi bo tudi kar 54 žensk.

Sinoda o sinodalnosti je prvi takšen proces, v katerem se Cerkev ne odloča o neki posebni tematiki, ampak nas želi papež Frančišek predvsem spodbuditi, da bi kot Cerkev zaživeli bolj občestveno in tako skupaj iskali rešitve za konkretna vprašanja.

Po besedah predstavnika za slovenski del sinode sociologa dr. Igorja Bahovca gre pri sinodi za štiri korake. »Prvi korak je videti se, srečati se – in to je bilo znotraj krajevnih Cerkva in znotraj kontinentalnih srečanj že narejeno.

Sedaj bomo to naredili na ravni globalne Cerkve. In del tega procesa je medsebojno srečanje celotne Cerkve, vseh kontinentov, da bi potem prišli do presojanja, do razločevanja in potem do odločitve

Oktobrsko zasedanje bo zato imelo namen predvsem razločevanje, naslednje leto, ko se bodo predstavniki škofovskih konferenc znova zbrali v Vatikanu, pa naj bi bili na vrsti načrtovanja in odločitve.

Dr. Bahovec je sodeloval tudi na celinskem evropskem zasedanju. Spomnil je, da je Evropa danes v krizi, upada število vernikov, predvsem v Nemčiji je veliko izstopov iz Cerkve.

Po drugi strani pa je bila Cerkev v Evropi materna Cerkev vsemu svetu. Zato lahko po vzoru sv. Pavla ponudi inkulturacijo tradicije v vse kulture. Danes pa bi morala znati prisluhniti drugim celinam, da bo lahko vse skupaj povezala, je prepričan Bahovec.

»Evropa je bila vedno različnost in takrat, ko je bila dobra, tudi edinost. Evropa ima torej nekaj potencialov, ki so pomembni za ves svet. Vprašanje pa je, če po tem dolgem obdobju moderne dobe, ko je Evropa drugače živela, to dejansko lahko živimo. In tukaj moramo biti zelo ponižni in prositi Duha in veliko moliti.«

Prav molitev za sinodo je lahko eden od načinov, da ta proces v Cerkvi podpremo. Obenem pa se lahko vključimo ali spodbudimo nastanek skupin, ki bi v naših župnijah spodbujale skupno pot naprej.

Novice
Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor) Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor)

Prava ladja na oratoriju na Suhorju

V polnem teku po vsej Sloveniji potekajo oratoriji in tako je bilo v začetku julija tudi na Suhorju. Bil pa je nekaj posebnega, saj so animatorji zgradili pravo ladjo.

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...