Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Mozaik v Lurdu (foto: pinterst)
Mozaik v Lurdu | (foto: pinterst)

Žrtve ogorčene nad poročilom kanonične vizitacije v Centru Aletti

Slovenija | 21.09.2023, 12:36 Marta Jerebič

Potem ko je rimski vikariat objavil sklepno poročilo kanonične vizitacije v Centru Aletti, so se z odprtim pismom oglasile tudi žrtve zlorab in izrazile ogorčenje nad tem poročilom. Vizitator je v njem izrazil dvom o zakonitosti Rupnikove izključitve iz jezuitskega reda zaradi domnevnih zlorab odraslih žensk. Po besedah žrtev, ki jih povzema portal Družine, poročilo kaže, da Cerkve žrtve ne zanimajo: smernice o »ničelni strpnosti do spolnih zlorab v Cerkvi« so označile za oglaševalsko kampanjo.

Med podpisnicami odprtega pisma so tudi tri Slovenke, teologinji Mira Stare in Vida Bernard ter doktorica kanonskega prava Mirjam Kovač.

Pod dokument se je doslej podpisalo več kot 40 oseb, med drugim pa je naslovljen tudi na papeža Frančiška. Ta se je pred dnevi srečal z novo direktorico Centra Aletti, Mario Campatelli, ki svojega predhodnika Marka Ivana Rupnika v celoti podpira.

Žrtve so zapisale, da je bilo to srečanje zanje hud udarec, posebej zato, ker je Frančišek srečanje z njimi doslej vedno zavračal. Kot trdijo, nikoli ni odgovoril niti na štiri pisma prav toliko redovnikov in nekdanjih redovnic skupnosti Loyola, ki so mu jih poslali julija 2021. Žrtve menijo, da si omenjeno srečanje in sklepno poročilo o vizitaciji časovno ne sledita naključno.

Kot dodajajo, ob tem spoznavajo, da Cerkvi ni mar za žrtve in tiste, ki iščejo pravico, in da je bila ničelna strpnost do zlorab v Cerkvi le oglaševalska kampanja.

Po besedah podpisnic odprtega pisma so bile žrtve doslej deležne le molka. Objava sklepnega poročila vizitacije je tako po njihovem mnenju »posmeh bolečini žrtev, pa tudi celotni Cerkvi«, pismo še povzema spletni portal Družine.

Celotno pismo so žrtve objavile na spletni platformi proti spolnim zlorabam v Cerkvi Italy Church too.

Slovenija
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...