Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Redovniki in redovnice so se zbrali na redovniškem dnevu v Celju (foto: p. Milan Bizant)
Redovniki in redovnice so se zbrali na redovniškem dnevu v Celju | (foto: p. Milan Bizant)

V Celju lahko danes opazite vse vrste redovnih oblek

Novice | 20.09.2023, 13:12 Marjana Debevec

Slovenske redovnice in redovniki so zbranem na svojem letnem srečanju. Tokrat jih gosti mesto Celje. Osrednja tema pogovorov je sinodalni proces, na katerega se je Cerkev odpravila pred dvema letoma. Zato je zbrane nagovoril celjski škof Maksimilijan Matjaž, ki bo oktobra slovenski predstavnik na zasedanju v Vatikanu.

»Predavatelj celjski škof Maksimilijan Matjaž nam je posebej položil na srce, da smo mi redovniki in redovnice, ki smo v ta področja, ki bodo prisotna na sinodi o sinodalnosti – torej: občestvo, poslanstvo, soudeležba – močno vključeni, da to živimo,« je za naš radio pojasnil p. Milan Bizant.

Predavanju škofa Matjaža so sledile delavnice
Predavanju škofa Matjaža so sledile delavnice © p. Milan Bizant

Škof Matjaž je zbrane povabil, naj gredo ven iz kalupov. »To je namreč balast, ki se ga zlepa ne rešimo. Res se veliko stvari lahko zreducira v veri na predpise, sheme, strukture in potem, če smo v to ujeti, težko ohranjamo stik z bistvenim, z darovalcem – z Bogom, s Svetim Duhom, ki pa vedno prenavlja in vedno vodi naprej,« je poudaril Bizant.

Pogovori po skupinah
Pogovori po skupinah © p. Milan Bizant

Škof Matjaž je redovnice in redovnike še povabil, naj živijo metodo pogovora v Duhu. Prepričan je namreč, da Sveti Duh ne govori samo po škofih in redovnih predstojnikih, ampak tudi po bratih in sestrah.

Srečanje so sklenili s skupnim kosilom, molitvijo in sveto mašo.

Na skupnem obedu
Na skupnem obedu © p. Milan Bizant
Druženje je vedno vir veselja
Druženje je vedno vir veselja © p. Milan Bizant
Vsi slovenski redovniki in redovnice se skupaj zberejo enkrat letno
Vsi slovenski redovniki in redovnice se skupaj zberejo enkrat letno © p. Milan Bizant

Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...