Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek med romarji (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek med romarji | (foto: Vatican Media)

Ne klerikalizem, ampak goreča ljubezen

Novice | 20.09.2023, 10:02 Marjana Debevec

Papež Frančišek nadaljuje kataheze o oznanjevanju evangeliju. Danes nam je približal sv. Danijela Combonija, ki je kot misijonar kljub mnogim težavam ostal v Afriki. Njegovo delo pa ni izhajalo iz človeškega prizadevanja, ampak je črpal iz Kristusove ljubezni in to ljubezen delil naprej.

Sv. Danijel je zapisal, da njihovega tako zahtevnega poslanstva ne morejo vršiti ljudje z upognjenim vratom, ki so polni sebičnosti in samega sebe, ki ne skrbijo za zdravje, kot bi bilo treba in za spreobrnjenje duš.

»To je drama klerikalizma, ki vse kristjane, tudi laike vodi do klerikalizacije in jih preobrazi v subjekte z upognjenim vratom, ljudi, ki so polni sebičnosti. To je kuga klerikalizma. In sv. Danijel dodaja: Misijonarje je treba vžgati z ljubeznijo, ki ima svoj izvor v Bogu in Kristusovi ljubezni.

Ko zares ljubimo Kristusa, potem nekaj sladkega postanejo pomanjkanje, trpljenje in celo mučeništvo.«

Sv. Danijel Comboni je zato želel, da bi bili misijonarji goreči, veseli, zavzeti in kot je še dodal: sveti in sposobni. Vir te sposobnosti pa je po njegovih besedah v ljubezni.

Novice
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...