Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek med romarji (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek med romarji | (foto: Vatican Media)

Ne klerikalizem, ampak goreča ljubezen

Novice | 20.09.2023, 10:02 Marjana Debevec

Papež Frančišek nadaljuje kataheze o oznanjevanju evangeliju. Danes nam je približal sv. Danijela Combonija, ki je kot misijonar kljub mnogim težavam ostal v Afriki. Njegovo delo pa ni izhajalo iz človeškega prizadevanja, ampak je črpal iz Kristusove ljubezni in to ljubezen delil naprej.

Sv. Danijel je zapisal, da njihovega tako zahtevnega poslanstva ne morejo vršiti ljudje z upognjenim vratom, ki so polni sebičnosti in samega sebe, ki ne skrbijo za zdravje, kot bi bilo treba in za spreobrnjenje duš.

»To je drama klerikalizma, ki vse kristjane, tudi laike vodi do klerikalizacije in jih preobrazi v subjekte z upognjenim vratom, ljudi, ki so polni sebičnosti. To je kuga klerikalizma. In sv. Danijel dodaja: Misijonarje je treba vžgati z ljubeznijo, ki ima svoj izvor v Bogu in Kristusovi ljubezni.

Ko zares ljubimo Kristusa, potem nekaj sladkega postanejo pomanjkanje, trpljenje in celo mučeništvo.«

Sv. Danijel Comboni je zato želel, da bi bili misijonarji goreči, veseli, zavzeti in kot je še dodal: sveti in sposobni. Vir te sposobnosti pa je po njegovih besedah v ljubezni.

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...