Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek pri angelusu (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek pri angelusu | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež Frančišek: Z odpuščanjem delamo družbo boljšo

Slovenija | 17.09.2023, 15:10 Andrej Šinko

Papež Frančišek je pred današnjo opodansko molitvijo zbrani množici na trgu Sv. Petra spregovoril o pomenu odpuščanja. To po njegovih besedah ni omejeno z nikakršno številko ali preračunljivostjo, ampak držo, ki temelji na sočutju.

Papež Frančišek pravi, da odpuščanje temelji na sočutju, Jezusovo sporočilo v tem pogledu pa je zelo jasno, in sicer da Bog odpušča na nepreračunljiv način, preko vsake mere. Tako deluje iz ljubezni, zato mu tega ne moremo povrniti, lahko pa ga posnemamo.

Odpuščanje torej ni dobro dejanje, ki ga je mogoče storiti ali ne: to je temeljni pogoj za tiste, ki smo kristjani, je dejal Sveti oče in pojasnil: »Bog je dal svoje življenje za nas in nikakor ne moremo nadomestiti njegovega usmiljenja. Vendar lahko v skladu z njegovo neodplačnostjo, to je odpuščanje drug drugemu, pričujemo zanj, sejemo novo življenje okoli sebe.«

Papež Frančišek je poudaril, da zunaj odpuščanja ne obstaja upanje, prav tako ni miru. »Odpuščanje je kisik, ki čisti onesnažen zrak sovraštva, je protistrup, ki zdravi strupene zamere, je način, kako ublažiti jezo in ozdraviti mnoge bolezni srca, ki onesnažujejo družbo.«

Zato se moramo po besedah Svetega očeta vprašati, ali verjamemo, da smo od Boga prejeli dar neizmernega odpuščanja? Ali čutimo veselje ob spoznanju, da nam je vedno pripravljen odpustiti, ko pademo? Po papeževih besedah se zato tudi sami moramo vprašati, ali smo sposobni odpuščati. Če smo in to delamo iz ljubezni do Gospoda, nam bo dobro, vrnilo pa bo tudi mir v naša srca.

Slovenija, Papež in Sveti sedež, Teme, Novice
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.