Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Več kot 4000 udeležencev na letošnji Stični mladih (foto: RM)
Več kot 4000 udeležencev na letošnji Stični mladih | (foto: RM)

Na Stični mladih število udeležencev na predkoronski ravni

Cerkev na Slovenskem | 16.09.2023, 14:13 Maja Morela

Poteka Stična mladih, dogodek na katerem se bo sklenil teden mladih. Po ocenah organizatorjev je na festivalu več kot štiri tisoč obiskovalcev. Tam je tudi del naše radijske ekipe.

Predolgo je katoliška mladina prejemala nepravilne odgovore

Geslo letošnje Stične »Kdo praviš, da sem?« mlade nagovarja naj svojo identiteto poiščejo s pomočjo Jezusa. Predolgo je tudi katoliška mladina prejemala nepravilne odgovore, kdo so, zato je zadnji čas, da jih začne dajati Cerkev, je za naš radio povedal duhovni vodja Stične brat Luka Modic.

br. Luka Modic
br. Luka Modic © Rok Mihevc

In kako v Kristusu poiščemo svojo identiteto? »Mi verjamemo, da je Jezus Kristus oseba Svete trojice in z osebo se pač pogovarjaš. Če kdo še ni poskusil, ga spodbujamo, da začne, če kdo že govori, ga spodbujamo, da začne spraševati prava vprašanja, če kdo že sprašuje, ga spodbujamo, da začne poslušati, ker velikokrat mi samo prosimo, in govorimo, poslušamo pa ne. Jezus Kristus ne samo, da ima odgovore, on je dejansko odgovor na vprašanje, kdo smo.«


Stična se je rodila iz Taizeja

Letos so na srečanje prišli taizejski bratje skupaj z ekipo prostovoljcev. Pripravljajo molitev in nekaj delavnic v angleščini. Da se je Stična pravzaprav rodila v povezavi s Taizejsko skupnostjo, nam je povedal mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. »In dejansko je bil to odgovor na prva romanja v Taize. Ko so se mladi vrnili, so začutili, da želijo doma nadaljevati in se srečevati. Tako se je tukaj Stična rodila. Sem vesel, da je po tolikih letih zopet na nek način Stična povezana s Taizejsko skupnostjo ker smo mladi veliko dobili preko te skupnosti in tam je marsikdo našel prav v Taizeju pot k veri.«

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl
Mariborski nadškof Alojzij Cvikl © Rok Mihevc

Več kot 4000 mladih

Več kot štiri tisoč mladih se je zbralo na samostanskem dvorišču, kjer se je na velikem odru ob deseti uri začel uvodni program s Stična bendom. Uro kasneje je sledila sveta maša, ki jo je daroval predsednik Slovenski Škofovske konference novomeški škof Andrej Saje.


"Skrajni čas je, da vsem ljudem povemo za Kristusa"

Med pridigo je svoje doživljanje svetovnega dneva mladih v Lizboni podelil Klemen Kraševec. »Podelil bi to, da imam velikokrat stisko, da sem sam, še posebej imam občutek na socialnih omrežjih, da se ne morem opredeljevati kot katoličan, da me bodo vsi čudno gledali. Ko sem v Lizboni doživel nepregledno množico in so bili vsi ti mladi na kolenih in gledali v daljavo, kjer je bil izpostavljen košček kruha, v katerem je Kristus. Ko sem to videl, sem videl, da nisem sam. In tudi vi niste sami, čeprav se mogoče kdaj tako počuti. Skrajni čas je, da gremo in povemo vsem ljudem za Kristusa, ker Kristus kliče čisto vse k sebi, v topel objem.«

Bogoslužje je obogatil orkester in pevski zbor pod vodstvom dirigenta Mihe Zupanca Kovača. Utrinke svete maše in utrip dogajanja lahko spremljate tudi na naši spletni in facebook strani.

Cerkev na Slovenskem
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.