Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Škof Maksimilijan Matjaž (foto: SŠK)
Škof Maksimilijan Matjaž | (foto: SŠK)

Sinodalni biblični vikend pod vodstvom škofa Matjaža.

Cerkev na Slovenskem | 15.09.2023, 10:47 Tone Gorjup

V Domu duhovnosti v Kančevcih je prejšnji konec tedna potekal Sinodalni biblični vikend z naslovom: »Bili so stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah.« Z udeleženci je o skrivnosti prve Cerkve in njenem razumevanju oziroma občestvu verujočih danes razmišljal celjski škof Maksimilijan Matjaž.

Škof Matjaž je že v uvodnem delu srečanja poudaril prvo pomembno temo trenutne sinode, to je »poslušati«. Brez tega ne slišimo drugega, ne slišimo Boga. Sinoda ni iskanje novega, ampak odkrivanje tega, kar Duh govori Cerkvi danes. Sveti Duh navdihuje v molitvi, hrana molitvi pa je Božja beseda. Drugi dan srečanja je bil posvečen uvajanju v način osebne molitve ob Božji besedi v tišini. Molitev je lahko govorjenje o sebi, kot je na primer molil farizej. Mi pa smo povabljeni k molitvi cestninarja, ki prizna svojo grešnost, svojo majhnost, svojo nemoč in prosi usmiljenja.

Šele ko smo pripravljeni na spreobrnjenje, Bog lahko deluje v nas, nas očisti, napolni z ljubeznijo, odpira za drugega. To je tudi bistvo sinodalnosti. Graditi Cerkev, kjer smo vsi udje povezani med sabo. Cerkev je eno Kristusovo telo in drug brez drugega ne moremo. V nas se pretaka Božje življenje, ker smo mladike na trti, ki je Kristus. Tako je razmišljal škof Maksimilijan Matjaž z udeleženci sinodalnega bibličnega vikenda. Zadnji dan srečanja so se vrnili k naslovnemu stavku vikenda: »Bili so stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah.« Stanovitnost, nauk apostolov, lomljenje kruha in molitev; vse to ostaja temelj tudi današnje Cerkve.

Več o tem tukaj

Cerkev na Slovenskem
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...