Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Škof Maksimilijan Matjaž (foto: SŠK)
Škof Maksimilijan Matjaž | (foto: SŠK)

Sinodalni biblični vikend pod vodstvom škofa Matjaža.

Cerkev na Slovenskem | 15.09.2023, 10:47 Tone Gorjup

V Domu duhovnosti v Kančevcih je prejšnji konec tedna potekal Sinodalni biblični vikend z naslovom: »Bili so stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah.« Z udeleženci je o skrivnosti prve Cerkve in njenem razumevanju oziroma občestvu verujočih danes razmišljal celjski škof Maksimilijan Matjaž.

Škof Matjaž je že v uvodnem delu srečanja poudaril prvo pomembno temo trenutne sinode, to je »poslušati«. Brez tega ne slišimo drugega, ne slišimo Boga. Sinoda ni iskanje novega, ampak odkrivanje tega, kar Duh govori Cerkvi danes. Sveti Duh navdihuje v molitvi, hrana molitvi pa je Božja beseda. Drugi dan srečanja je bil posvečen uvajanju v način osebne molitve ob Božji besedi v tišini. Molitev je lahko govorjenje o sebi, kot je na primer molil farizej. Mi pa smo povabljeni k molitvi cestninarja, ki prizna svojo grešnost, svojo majhnost, svojo nemoč in prosi usmiljenja.

Šele ko smo pripravljeni na spreobrnjenje, Bog lahko deluje v nas, nas očisti, napolni z ljubeznijo, odpira za drugega. To je tudi bistvo sinodalnosti. Graditi Cerkev, kjer smo vsi udje povezani med sabo. Cerkev je eno Kristusovo telo in drug brez drugega ne moremo. V nas se pretaka Božje življenje, ker smo mladike na trti, ki je Kristus. Tako je razmišljal škof Maksimilijan Matjaž z udeleženci sinodalnega bibličnega vikenda. Zadnji dan srečanja so se vrnili k naslovnemu stavku vikenda: »Bili so stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah.« Stanovitnost, nauk apostolov, lomljenje kruha in molitev; vse to ostaja temelj tudi današnje Cerkve.

Več o tem tukaj

Cerkev na Slovenskem
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...