Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Zaščita življenja, splav (foto: Pixabay)
Zaščita življenja, splav | (foto: Pixabay)

Evropski škofje: Ne smemo enačiti človeških tkiv s človeškimi zarodki!

Novice | 13.09.2023, 10:20 Marjana Debevec

Na dan glasovanja v Evropskem parlamentu o uredbi za ravnanje s snovmi človeškega izvora evropski škofje zahtevajo spremembe definicije tega pojma. V izjavi poudarjajo, da je definicija preširoka, saj človeške zarodke postavlja na isto raven kot celice in tkiva.

Pojasnjuje generalni tajnik konference škofovskih konferenc držav članic Evropske unije pater Manuel Enrique Barrios: »Ni prav postaviti na isto raven zarodke in človeška tkiva. S tem se ne spoštuje dostojanstva človeškega zarodka kot človeškega bitja, ki ga je treba zaščititi. Mislimo, da bi bilo treba to v uredbi jasno zapisati.

Treba pa bi bilo tudi bolj definirati pristojnosti držav. V uredbi je sicer zapisano, da je treba spoštovati etična pravila posameznih držav, vendar ni dovolj jasno izraženo.«

Uredba je po prepričanju škofov sicer potrebna, vendar zahtevajo tudi omenjene spremembe.

Novice
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.