Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ulmovi (foto: cruxnow)
Ulmovi | (foto: cruxnow)

Prvič v zgodovini cela družina razglašena za blaženo

Novice | 11.09.2023, 11:29 Marjana Debevec

Na Poljskem je bila včeraj za blaženo razglašena celotna družina Ulma, katere člani so bili leta 1944 umorjeni, ker so v svoji hiši skrivali osem Judov.

Prvič se je zgodil, da je bila za blaženo razglašena celotna družine, vključno z otrokom, ki ga je mati ob svoji smrti nosila pod srcem. Luč družine Ulma, ki jo je država Izrael priznala za pravično med narodi, Katoliška cerkev pa jo je razglasila za blaženo, še naprej sveti.

Njihova zgodba kljubuje temi vojne, njihova beatifikacija pa je izjemna potrditev njihove žrtve. Prefekt urada za zadeve svetnikov kardinal Marcello Semeraro je ta izjemen primer primerjal s »krstom krvi«. Zapuščina družine Ulma v celoti poudarja moč ljubezni, sočutja in žrtvovanja sredi najtemnejših časov, piše tednik Družina.

Do tragedije je prišlo, ko so bili Ulmovi ovadeni in izdani. 24. marca 1944 so nacisti vdrli v njihov dom, in podstrešje, kjer so skrivali svoje judovske prijatelje, se je spremenilo v kraj groze. Jozefa in Wiktorio so usmrtili pred očmi njunih otrok, Wiktoria je bila v sedmem mesecu nosečnosti. Niti otrokom niso prizanesli. Na koncu so še zažgali hišo.

Zakonca Ulma
Zakonca Ulma © yadvashem.org

V poljskih kinematografih so v letošnjem avgustu začeli predvajati film, ki z različnih vidikov predstavlja to svetniško družino. V njem lahko začutimo, da sta bila Ulmova globoko verna človeka. Katoliško vero sta živela vsak dan, bila je vodilo in smisel njunega življenja. Fotografije, ki so jih sami posneli, pa odražajo veliko skladnost in ljubezen med njimi. Napovednik za film si lahko ogledate v nadaljevanju.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...