Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Predsednik Fiskalnega sveta Davorin Kračun (foto: Tamino Petelinšek/STA)
Predsednik Fiskalnega sveta Davorin Kračun | (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik fiskalnega sveta Kračun opozarja, da je pri sanaciji po poplavah potrebno zmanjšati možnost moralnega hazarda

Slovenija | 07.09.2023, 15:03 Alen Salihović

Naravna nesreča v obsegu, ki smo mu bili priča ob poplavah avgusta v Sloveniji, pomeni izjemen makroekonomski in javnofinančni šok. Kot pravi predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun bo minulo dogajanje imelo velike posledice tako zaradi neposredne škode kot tudi na makroekonomske okoliščine.

V prihodnjih mesecih oziroma letih, ko bo odprava škode trajala, fiskalni svet najbolj skrbi, da bodo finančna sredstva, ki bodo uporabljena za obnovo porabljena netransparentno, premalo usmerjeno in neracionalno. »Pri tem je treba zmanjšati možnost kakršnegakoli moralnega hazarda. Torej ukrepi morajo biti dovolj domišljeni in seveda na koncu morajo biti v okviru javno finančnih zmožnosti,« je dejal.

Ker se je vlada odločila za različne načine pomoči in ukrepe pri sanaciji po poplavah tudi za dodatno obdavčitev bank smo Kračuna vprašali, kaj meni o tem ukrepu in ali lahko kakorkoli vpliva na fiskalno politiko?

Prisluhnite pogovoru.

Slovenija, Politika
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...