Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Starejša oseba v vozičku (foto: Pixabay)
Starejša oseba v vozičku | (foto: Pixabay)

Zakonska in družinska terapevtka Katja Jarc o nasilju nad starejšimi in pomoči slednjim

Slovenija | 06.09.2023, 15:30 Alen Salihović

starejših v Trebnjem. Dijakinja, sicer hči zaposlene v tem domu, je opravljala študentsko delo. Iz posnetkov, ki jih je objavila tudi na družbenem omrežju Tik-Tok je fizično obračunala s starejšo stanovalko, jo vlekla za nos in lase, pred stanovalcem v invalidskem vozičku pa posmehljivo plesala. Ob tem dogodku smo se pogovarjali s Katjo Jarc, ki na Zavodu Iskreni izvaja zakonsko in družinsko terapijo, terapijo za otroke, mladostnike in odrasle ter delavnice in predavanja. V luči nasilja nad starejšimi v Domu starejših v Trebnjem nas je zanimalo, kakšen odnos imamo do starejših in kako z njimi vzpostaviti sodelovanje. Tudi s tistimi, ki so bili močno prizadeti v zadnjem neurju.

V domu za ostarele so že v petek prejeli anonimno sporočilo o posnetku nasilja, uprava ga je takoj posredovala policiji. Na ministrstvu za solidarno prihodnost so najostreje obsodili nasilje.

Pristojni zagotavljajo, da bodo neprimernemu dogodku sledili ukrepi na sistemski ravni. Sicer v Domu starejših Trebnje zagotavljajo, da bodo sprožili vse ustrezne postopke in ukrepali v skladu z zakonom o delovnih razmerjih. »Delodajalec bo nemudoma ukrepal, da bo preprečil škodljivo ravnanje. Varovali bomo vse temeljne pravice človekovega dostojanstva ter zagotovili enake človekove pravice in temeljne svoboščine,« so navedli v zavodu.

Kaj nam tovrstni prizori sporočajo, kje smo kot družba zašli s poti smo vprašali Katjo Jarc, ki na Zavodu Iskreni izvaja zakonsko in družinsko terapije, terapijo za otroke, mladostnike in odrasle ter delavnice in predavanja. Vse, ki so žrtve nasilja svetuje, naj o tem spregovorijo.

Prisluhnite pogovoru. 

Slovenija, Zdravstvo, Novice
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...