Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Starejša oseba v vozičku (foto: Pixabay)
Starejša oseba v vozičku | (foto: Pixabay)

Zakonska in družinska terapevtka Katja Jarc o nasilju nad starejšimi in pomoči slednjim

Slovenija | 06.09.2023, 15:30 Alen Salihović

starejših v Trebnjem. Dijakinja, sicer hči zaposlene v tem domu, je opravljala študentsko delo. Iz posnetkov, ki jih je objavila tudi na družbenem omrežju Tik-Tok je fizično obračunala s starejšo stanovalko, jo vlekla za nos in lase, pred stanovalcem v invalidskem vozičku pa posmehljivo plesala. Ob tem dogodku smo se pogovarjali s Katjo Jarc, ki na Zavodu Iskreni izvaja zakonsko in družinsko terapijo, terapijo za otroke, mladostnike in odrasle ter delavnice in predavanja. V luči nasilja nad starejšimi v Domu starejših v Trebnjem nas je zanimalo, kakšen odnos imamo do starejših in kako z njimi vzpostaviti sodelovanje. Tudi s tistimi, ki so bili močno prizadeti v zadnjem neurju.

V domu za ostarele so že v petek prejeli anonimno sporočilo o posnetku nasilja, uprava ga je takoj posredovala policiji. Na ministrstvu za solidarno prihodnost so najostreje obsodili nasilje.

Pristojni zagotavljajo, da bodo neprimernemu dogodku sledili ukrepi na sistemski ravni. Sicer v Domu starejših Trebnje zagotavljajo, da bodo sprožili vse ustrezne postopke in ukrepali v skladu z zakonom o delovnih razmerjih. »Delodajalec bo nemudoma ukrepal, da bo preprečil škodljivo ravnanje. Varovali bomo vse temeljne pravice človekovega dostojanstva ter zagotovili enake človekove pravice in temeljne svoboščine,« so navedli v zavodu.

Kaj nam tovrstni prizori sporočajo, kje smo kot družba zašli s poti smo vprašali Katjo Jarc, ki na Zavodu Iskreni izvaja zakonsko in družinsko terapije, terapijo za otroke, mladostnike in odrasle ter delavnice in predavanja. Vse, ki so žrtve nasilja svetuje, naj o tem spregovorijo.

Prisluhnite pogovoru. 

Slovenija, Zdravstvo, Novice
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...