Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Mladi bodo letos v Stični razmišljali o identiteti (foto: Luka Kostanjevic / sticna.net)
Mladi bodo letos v Stični razmišljali o identiteti | (foto: Luka Kostanjevic / sticna.net)

Na Stično mladih po identiteto!

Slovenija | 06.09.2023, 11:17 Maja Morela

Pred nami je Nedelja mladih, ki jo bomo v Cerkvi na Slovenskem obhajali v nedeljo, 10. septembra. Sledil ji bo Teden mladih, ki se bo zaključil s srečanjem mladih v Stični, v soboto, 16. septembra. Vstopnice za dogodek so že v predprodaji za 12 evrov, na dan dogodka pa bodo na voljo po redni ceni 15 evrov. Poleg vstopnice udeleženci lahko kupijo tudi vozovnico za vlak.

Prevoz v Stično bo tudi letos organiziran iz Ljubljane in nazaj. Obiskovalci lahko pridejo tudi z avtobusi v organizaciji župnij, ali z lastnim prevozom. Parkirišča bodo urejena.

Festivalska kartica

Posebnost letošnjega vseslovenskega srečanja mladih je uvedba festivalske kartice, s katero bodo lahko udeleženci plačevali hrano, pijačo in ostale festivalske izdelke. Srečanje se bo začelo s skupno sveto mašo ob 11. uri, nato bo odmor za kosilo, ob 14. utri pa se bodo začele delavnice.

Pestro na Malem odru

Del festivalskega programa bo tudi dogajanje na malem odru, kjer bodo nastopili različni glasbeni izvajalci kot so Primož Križaj, Vlado Kreslin in Gal Gjurin. Ob 19. uri pa bo na vrsti slavilni koncert. »Letošnja novost je tudi obogaten program v cerkvi, ki bo duhovno obarvan. Sestavljen bo iz taizejskih molitev, predstavitve Živih kamnov, pričevanja Gašperja Otrina in slovesnih večernic, ki bodo sklenile dan. Mladi bodo imeli tudi priložnost za sv. spoved in adoracijo, ki bo potekala v Opatovi kapeli,« je povedal koordinator Stične mladih, Tadej Zalar.  

Tudi letos bo zvečer slavilni koncert
Tudi letos bo zvečer slavilni koncert © Luka Kostanjevec

Identiteta kot izziv

Osrednja tema, s katero se bodo spoprijeli mladi na letošnjem srečanju bo identiteta, je pojasnil voditelj Urada za mlade in direktor Katoliške mladine Matevž Mehle. »Danes so mladi obkroženi z različnimi glasovi, ki jim govorijo kdo in kakšni naj bi bili. Stična želi pomagati pri iskanju. Glas, ki naj bi ga poslušali, prepoznavamo v glasu Stvarnika. Stvarnika, ki je vse ustvaril in nas pozna, kdo pravzaprav smo v najglobljem bistvu. Njemu je namenjeno vprašanje Kdo praviš, da sem?«

Tema iskanja identitete v poplavi medijev in družbenih omrežij je za mlade še kako aktualna opozarja vodja stikov z javnostjo Stične mladih Marjeta Malovrh. »Na Instagram, Facebook, Tik Tok, Spotify in YouTube profilih Stične mladih, želijo organizatorji, ne le informirati sledilce, ampak dati zgled profila, ki z vsebino lahko pomaga osebnostno rasti. S tem namenom je izšel tudi podkast  z naslovom Kdo praviš, da sem?«

Pred Stično bo letos že 42. Teden mladih, v katerega bomo stopili to nedeljo. Po besedah predsednika Urada za mlade, nadškofa Alojzija Cvikla, je namen Nedelje mladih, da naša krščanska občestva spoznajo bogastvo, ki ga predstavljajo mladi. Med prostovoljci, ki so na terenu pomagali ljudem v poplavah, je nadškof opazil veliko mladih, kar ga navdaja z upanjem. Obenem pa se jim zahvaljuje za zgled in udejanjanje besed iz Svetega pisma: Vstati in se podati na pot.

Slovenija
Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...