Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marcel KrekMarcel Krek
Papež v pogovoru z novinarji na letalu (foto: Vatican News)
Papež v pogovoru z novinarji na letalu | (foto: Vatican News)

Papež: Sinoda ni parlament!

Novice | 05.09.2023, 09:55 Marjana Debevec

Papež Frančišek je v pogovoru z novinarji na letalu, ko se je vračal iz Mongolije, poudaril, da sinoda ni program na televiziji, niti ni parlamentarna skupščina. Sinoda je verski dogodek, katerega bistveni element je tudi molitev.

Obstajajo različni pogledi na sinodo. Nekateri jo vidijo bolj kot bojišče različnih pogledov: od bolj naprednih do bolj konzervativnih, drugi pa poudarjajo, da v skupnosti med sodelujočimi nastaja nekaj novega, če se le pustijo voditi Svetemu Duhu.

Novinarje je zato zanimalo, kako preseči ideološko polarizacijo na sinodi. »Na sinodi ni prostora za ideologijo. Sinoda je dialog med krščenimi, med člani Cerkve o življenju Cerkve, o dialogu v svetu, o problemih, ki zadevajo človeštvo. Če namreč odpremo pot ideologijam, je sinode konec, « je bil odločen papež.

Spomnil je, da je sinoda ni njegova zamisel, ampak je z njimi začel že sv. papež Pavel VI., poznajo jih tudi v pravoslavnem svetu. Zdaj pa je napočil čas, da v Cerkvi ohranjamo ta duh sinodalnosti, je poudaril sveti oče.

»Sinoda ni televizijski program, pri katerem se govori o vsem. Gre za verski trenutek medsebojne izmenjave.« Povedal je, da bo vsakih treh kratkih prispevkih udeležencev nekaj minut tišine, namenjene molitvi. Brez molitve namreč ni sinodalnosti, ampak politika.

Papež je novinarjem pozorno prisluhnil
Papež je novinarjem pozorno prisluhnil © Vatican News

Z določenih krogov se slišijo kritike na sinodo, češ da odpira Pandorino skrinjico, iz katere bodo Cerkev doletele številne nesreče. V temeljih teh strahov so po papeževih besedah skoraj vedno neke ideologije, ki Cerkev obtožujejo tega in onega v imenu nauka, nikoli pa je ne obtožijo tega, kar je res in sicer, da je grešna.

Branijo nauk, ki je kot destilirana voda, brez okusa in niti ni resnični nauk Cerkve povzet v izpovedi vere.

Na vprašanje novinarke, ali bodo lahko medijem posredovali dogajanje na sinodi je papež odgovoril, da bo za to zadolžena posebna komisija, ki pa ne bo imela lahke naloge. Sinoda namreč ni politična razprava.

»Komisija bo morala poročati, v katero smer bodo šle razprave in posredovati cerkveni, ne politični duh sinode. Sinoda je namreč drugačna od parlamenta. Ne pozabi, da je nosilec sinode Sveti Duh,« je o sinodi novinarjem še dejal papež.

Novice
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...