Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Škofija Novo mesto (foto: Škofija Novo mesto)
Škofija Novo mesto | (foto: Škofija Novo mesto)

Škof Saje sprejel direktorja PU Novo mesto

Slovenija | 05.09.2023, 09:07 Petra Stopar

Škofijo Novo mesto je včeraj na povabilo predsednika Slovenske škofovske konference in novomeškega ordinarija Andreja Sajeta obiskal direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič. Po navedbah Tiskovnega urada je škof med srečanjem poudaril skrb za dobro vseh ljudi, še posebej najbolj ranljivih.

Sogovornika sta se pogovarjala o izzivih v današnjih družbi, v kateri tako krajevna Cerkev v Novem mestu kot policija lahko skupno pripomoreta k varnosti in kakovostnemu bivanju prebivalcev mesta in okolice. Pri tem sta govorila o nasilju v družinah, s katerim se srečujejo policisti na terenu in kjer lahko Cerkev po duhovnikih opozarja na to problematiko ter na različne načine pomaga žrtvam družinskega nasilja.

Dotaknila sta se vlomov v cerkve in zakristije, ki jih je bilo v mesecih juliju in avgustu veliko prav na področjih novomeške in ljubljanske policijske uprave. Policija aktivno preiskuje ta kazniva dejanja, za Cerkev pa je pomembno, da poskuša s tehničnimi in drugimi sredstvi primerno zavarovati župnišča in kulturno dediščino, so navedli na SŠK.

Dodali so, da duhovniki po župnijah lahko skupaj s policijo veliko naredijo za varnost pešcev v jesenskih in zimskih dnevih. Hoja po cesti izven urbanih naselij, ki niso osvetljena in v katerih ni pločnikov, je lahko v večernih urah zelo nevarna za vse, ki ne uporabljajo odsevnikov ali svetlih oblačil, bodisi za otroke, ki pridejo peš k verouku bodisi za tiste, ki hodijo k večerni maši. Policija in duhovniki bodo po župnijah opozarjali ljudi na pomembnost varne hoje po slabo razsvetljenih ali neosvetljenih cestah brez pločnikov.

Škof Saje se je zahvalil za vse požrtvovalno in skrbno delo policistov in policistk ter kriminalistov in kriminalistk in drugih uslužbencev policije, oba sogovornika pa sta se strinjala, da je še veliko področij, pri katerih lahko sodelujeta za boljšo kvaliteto življenja vseh ljudi.

Direktor PU Novo mesto Igor Juršič in škof dr. Andrej Saje
Direktor PU Novo mesto Igor Juršič in škof dr. Andrej Saje © Škofija Novo mesto

Slovenija
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...