Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Duhovnika (foto: Pixabay)
Duhovnika | (foto: Pixabay)

V krški škofiji vse več duhovnikov iz tujine

Slovenija | 05.09.2023, 08:35 Alen Salihović

S 1. septembrom se je v katoliški cerkvi na Koroškem začelo novo delovno leto. Kot ugotavlja škofijski ordinariat primanjkuje predvsem domačih duhovnikov. Od skupno 234 župnikov na Koroškem skoraj vsak drugi prihaja iz tujine.

Pred desetimi je bil vsak tretji iz tujine. Število duhovnikov iz tujine narašča, ker upada skupno število duhovnikov. Domačega duhovniškega podmladka skorajda ni, trenutno je le pet bogoslovcev v Gradcu. Od leta 2018 do danes sta bili le dve mašniški posvečenji, naslednje naj bi bilo prihodnje leto. Zato so pred kratkim ustanovili delovno skupino, ki naj bi poskrbela za duhovniški podmladek. Največ tujih duhovnikov je po navedbah časnika Kleine Zeitung v krški škofiji iz Poljske (31), sledijo Indija (23), Nigerija (9), Nemčija (8) in Slovenija (8), poroča slovensko uredništvo ORF. 

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

"Hudo nam je pogledati vse te zastavice."

Nosilci Pohoda za življenje so dopoldne na Kongresni trg prinesli zastavice v spomin na umrle Slovence v postopkih splava. Izrazili so tudi nasprotovanje uvedbi zakona o prostovoljnem končanju ...