Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Duhovnika (foto: Pixabay)
Duhovnika | (foto: Pixabay)

V krški škofiji vse več duhovnikov iz tujine

Slovenija | 05.09.2023, 08:35 Alen Salihović

S 1. septembrom se je v katoliški cerkvi na Koroškem začelo novo delovno leto. Kot ugotavlja škofijski ordinariat primanjkuje predvsem domačih duhovnikov. Od skupno 234 župnikov na Koroškem skoraj vsak drugi prihaja iz tujine.

Pred desetimi je bil vsak tretji iz tujine. Število duhovnikov iz tujine narašča, ker upada skupno število duhovnikov. Domačega duhovniškega podmladka skorajda ni, trenutno je le pet bogoslovcev v Gradcu. Od leta 2018 do danes sta bili le dve mašniški posvečenji, naslednje naj bi bilo prihodnje leto. Zato so pred kratkim ustanovili delovno skupino, ki naj bi poskrbela za duhovniški podmladek. Največ tujih duhovnikov je po navedbah časnika Kleine Zeitung v krški škofiji iz Poljske (31), sledijo Indija (23), Nigerija (9), Nemčija (8) in Slovenija (8), poroča slovensko uredništvo ORF. 

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.