Andrej ŠinkoAndrej Šinko
dr. Žiga Turk in dr. Igor Lukšič (foto: Zajem zaslona)
dr. Žiga Turk in dr. Igor Lukšič | (foto: Zajem zaslona)

Dr. Turk in dr. Lukšič z razpravo o levici in desnici sklenila letošnjo Drago

Slovenija | 04.09.2023, 12:03 Alen Salihović

S pogovorom o kriterijih za razlikovanje med politično desnico in levico, je padel zastor letošnje Drage na Opčinah pri Trstu. Svoje razmišljanje o omenjeno temo sta predstavila profesorja dr. Igor Lukšič in dr. Žiga Turk. Pred tem so v parku Finžgarjevega doma podelili Peterlinovo nagrado, namenjeno osebnostim oziroma organizacijam, ki delujejo v skladu z načeli slovenstva, demokracije in krščanstva. Tokrat je šla v roke dolgoletnemu "motorju" in duši študijskih dni Draga Sergiju Pahorju, ki je spomladi po 47 letih zapustil krmilo Društva slovenskih izobražencev.


»Obstajata dva tradicionalna kriterija za razlikovanje med politično desnico in levico. Po prvem desnica teži k ohranjanju obstoječega, medtem ko levica teži k njegovemu preseganju. Po drugem kriteriju pa desnica daje prednost svobodi pred enakostjo, medtem ko levica priviligira enakost pred svobodo. Zaradi vzpona in propada totalitarizmov 20. stoletja, zaradi globalizacije, zaradi izbruha problematike trajnostnega razvoja in novih tehnoloških izzivov, kot je umetna inteligenca, ter še iz morebitnih drugih razlogov pa se tradicionalno razlikovanje med desnico in levico v zadnjih časih marsikje razblinja, tako da je po mnenju nekaterih mogoče celo zgodovinsko preseženo. Je res tako? Dva izmed najprodornejših slovenskih političnih mislecev sta ponudila svoje poglede na to tematiko s posebnim ozirom na današnje evropske in slovenske razmere,« so zapisali organizatorji.

Kot je uvodoma dejal dr. Lukšič sta se levica in desnica v politiko orientirali v času francoske revolucije.

Razlikovanje med desnico in levico najdemo na samem začetku človeške zgodovine oziroma v samem trenutku, ko človek neha biti žival in ko postane človek, pa je nadaljeval dr. Turk ter spregovoril o desnici v Sloveniji.

V razpravi na temo levice in desnice so sodelovali tudi Lojze Peterle, Boris Pleskovič, Tino Mamič in p. Edi Kovač. Posnetek lahko nadete na spletni strani Slovenske prosvete.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...