Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Škof Andrej Saje podeljuje bolniško maziljenje (foto: Jože Potrpin)
Škof Andrej Saje podeljuje bolniško maziljenje | (foto: Jože Potrpin)

Škof Saje: Življenja nam nihče ne sme vzeti, tudi sami ga ne smemo končati

Novice | 04.09.2023, 11:11 Marjana Debevec

Bolni, invalidi in ostareli celjske škofije so včeraj poromali v baziliko lurške Matere božje v Brestanico, imenovani tudi Slovenski Lurd. Somaševanje je vodil novomeški škof Andrej Saje, ki je v svojem nagovoru poudaril vrednost vsakega človeškega življenja.

Škof Andrej Saje je na srečanju bolnikov in ostarelih spregovoril predvsem o pomenu sočutja do ljudi, ki živijo ob nas, še posebej do trpečih in osamljenih. »Sočutje do ranljivih je v okolju, kjer velja le uspeh, zdravje in dobiček potrebno posebej krepiti, ga izpostaviti in tudi na novo ovrednotiti kot veliko vrednoto.

Ranljivosti nas je strah in pogosto bežimo stran. Še posebej, ker nas vseprisotna tržna kultura sili, da šibkost zanikamo,« je poudaril škof Saje.

Verniki zbrani pri sveti maši
Verniki zbrani pri sveti maši © Jože Potrpin

Prav skozi izkušnjo šibkosti in bolezni se lahko po njegovih besedah naučimo hoditi skupaj v Božjem slogu, ki je bližina, sočutje in nežnost. V takih trenutkih vera v Boga še posebej pomaga osmisliti naše trpljenje.

»Življenje je smiselno, tudi če je bolno in trpeče. Nihče ga nam ne sme vzeti, tudi sami ne smemo končati življenja. Življenje nam je podarjeno, od spočetja do naravne smrti, zato je vsak nasilen poseg vanj, kot je evtanazija ali pomoč pri samomoru, nesprejemljiv in proti Božjemu načrtu s človekom,« je na srečanju bolnih in ostarelih v baziliki lurške Matere božje v Brestanici še dejal škof Andrej Saje.

Zahvalil se je zdravstvenemu osebju, prostovoljcem in drugim, ki skrbijo za starejše in bolne, da so lahko tudi na jesen življenja, ko pešajo moči, enakovredni člani naše družbe in krščanske skupnosti in deležni potrebne oskrbe in sočutja.

Somaševanje več duhovnikov je vodil škof Andrej Saje
Somaševanje več duhovnikov je vodil škof Andrej Saje © Jože Potrpin

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...