Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Škof Andrej Saje podeljuje bolniško maziljenje (foto: Jože Potrpin)
Škof Andrej Saje podeljuje bolniško maziljenje | (foto: Jože Potrpin)

Škof Saje: Življenja nam nihče ne sme vzeti, tudi sami ga ne smemo končati

Novice | 04.09.2023, 11:11 Marjana Debevec

Bolni, invalidi in ostareli celjske škofije so včeraj poromali v baziliko lurške Matere božje v Brestanico, imenovani tudi Slovenski Lurd. Somaševanje je vodil novomeški škof Andrej Saje, ki je v svojem nagovoru poudaril vrednost vsakega človeškega življenja.

Škof Andrej Saje je na srečanju bolnikov in ostarelih spregovoril predvsem o pomenu sočutja do ljudi, ki živijo ob nas, še posebej do trpečih in osamljenih. »Sočutje do ranljivih je v okolju, kjer velja le uspeh, zdravje in dobiček potrebno posebej krepiti, ga izpostaviti in tudi na novo ovrednotiti kot veliko vrednoto.

Ranljivosti nas je strah in pogosto bežimo stran. Še posebej, ker nas vseprisotna tržna kultura sili, da šibkost zanikamo,« je poudaril škof Saje.

Verniki zbrani pri sveti maši
Verniki zbrani pri sveti maši © Jože Potrpin

Prav skozi izkušnjo šibkosti in bolezni se lahko po njegovih besedah naučimo hoditi skupaj v Božjem slogu, ki je bližina, sočutje in nežnost. V takih trenutkih vera v Boga še posebej pomaga osmisliti naše trpljenje.

»Življenje je smiselno, tudi če je bolno in trpeče. Nihče ga nam ne sme vzeti, tudi sami ne smemo končati življenja. Življenje nam je podarjeno, od spočetja do naravne smrti, zato je vsak nasilen poseg vanj, kot je evtanazija ali pomoč pri samomoru, nesprejemljiv in proti Božjemu načrtu s človekom,« je na srečanju bolnih in ostarelih v baziliki lurške Matere božje v Brestanici še dejal škof Andrej Saje.

Zahvalil se je zdravstvenemu osebju, prostovoljcem in drugim, ki skrbijo za starejše in bolne, da so lahko tudi na jesen življenja, ko pešajo moči, enakovredni člani naše družbe in krščanske skupnosti in deležni potrebne oskrbe in sočutja.

Somaševanje več duhovnikov je vodil škof Andrej Saje
Somaševanje več duhovnikov je vodil škof Andrej Saje © Jože Potrpin

Novice
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...