Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Mladi Rusi na srečanju s papežem (foto: Vatican News)
Mladi Rusi na srečanju s papežem | (foto: Vatican News)

Mladi ruski katoličani sejejo semena sprave

Novice | 26.08.2023, 12:58 Marjana Debevec

Papež Frančišek je včeraj preko video povezave nagovoril približno 400 mladih katoličanov iz Rusije, ki so zbrani v 2500 km oddaljenem Sankt Peterburgu. Povabil jih je, naj bodo sejalci majhnih semen sprave, ki v tej vojni zimi ne bodo za trenutek vzklila v zmrznjeni zemlji, ampak bodo vzcvetela v prihodnji pomladi.

Katoliška Cerkev je v Rusiji v veliki manjšini. Zato so srečanja med mladimi, ki jih pripravljajo vse od leta 2000, še kako pomembna. Za mnoge med njimi je to edina priložnost, da se spoznajo med seboj. Obenem pa jih pričevanja odprejo tudi vsej vesoljni Cerkvi.

Papež jih je preko video povezave povabil, naj strahove nadomestijo s sanjami ter sejejo semena miru in sprave v tej zimi vojne. Ta semena bodo v neki oddaljeni pomladi lahko vzklila, je prepričan sveti oče.

Bil sem satanist - Jezus me je ozdravil

Na srečanju so pričevali različni mladi. Aleksander je bil nekoč satanist, pred desetimi leti pa je našel ozdravljenje v Kristusu in se odpravil na pot duhovništva. Poudaril je, da mora Cerkev ljudem pomagati, da pridejo iz teme strahu, bolečine zaradi različnih izgub, izkušnje lastne krhkosti, preživetega nasilja in ali kakšne druge travme, saj samo Jezus ozdravlja.

Brez tega ne bo mogla resnično nagovoriti ljudi.

Varvana pa je pred papežem pričevala, kako pomembna je za njeno družino majhna skupnost na Uralu. Obenem pa je poudarila, da se je za vero morala odločiti sama.

Mladi se v teh dneh ob dopoldnevih zbirajo pri katehezah, popoldne pa obhajajo liturgijo v treh župnijah. Srečanje bodo sklenili jutri.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...