Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Mladi Rusi na srečanju s papežem (foto: Vatican News)
Mladi Rusi na srečanju s papežem | (foto: Vatican News)

Mladi ruski katoličani sejejo semena sprave

Novice | 26.08.2023, 12:58 Marjana Debevec

Papež Frančišek je včeraj preko video povezave nagovoril približno 400 mladih katoličanov iz Rusije, ki so zbrani v 2500 km oddaljenem Sankt Peterburgu. Povabil jih je, naj bodo sejalci majhnih semen sprave, ki v tej vojni zimi ne bodo za trenutek vzklila v zmrznjeni zemlji, ampak bodo vzcvetela v prihodnji pomladi.

Katoliška Cerkev je v Rusiji v veliki manjšini. Zato so srečanja med mladimi, ki jih pripravljajo vse od leta 2000, še kako pomembna. Za mnoge med njimi je to edina priložnost, da se spoznajo med seboj. Obenem pa jih pričevanja odprejo tudi vsej vesoljni Cerkvi.

Papež jih je preko video povezave povabil, naj strahove nadomestijo s sanjami ter sejejo semena miru in sprave v tej zimi vojne. Ta semena bodo v neki oddaljeni pomladi lahko vzklila, je prepričan sveti oče.

Bil sem satanist - Jezus me je ozdravil

Na srečanju so pričevali različni mladi. Aleksander je bil nekoč satanist, pred desetimi leti pa je našel ozdravljenje v Kristusu in se odpravil na pot duhovništva. Poudaril je, da mora Cerkev ljudem pomagati, da pridejo iz teme strahu, bolečine zaradi različnih izgub, izkušnje lastne krhkosti, preživetega nasilja in ali kakšne druge travme, saj samo Jezus ozdravlja.

Brez tega ne bo mogla resnično nagovoriti ljudi.

Varvana pa je pred papežem pričevala, kako pomembna je za njeno družino majhna skupnost na Uralu. Obenem pa je poudarila, da se je za vero morala odločiti sama.

Mladi se v teh dneh ob dopoldnevih zbirajo pri katehezah, popoldne pa obhajajo liturgijo v treh župnijah. Srečanje bodo sklenili jutri.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.