Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Papež v Mongoliji (foto: Vatican Media)
Papež v Mongoliji | (foto: Vatican Media)

Sprejem papeža v Mongoliji

Svet | 01.09.2023, 14:36 Marta Jerebič

Papež Frančišek je malo pred 10. uro po lokalnem času oziroma 4. uro zjutraj po našem času prispel v Mongolijo, kjer je sledil skromen sprejem. Uradni sprejem z nagovorom oblastem bo jutri. Današnji dan je namreč namenjen počitku.

Papež ima na programu do ponedeljka le pet dogodkov. Jutri se bo srečal s civilnimi oblastmi, duhovniki in misijonarji. V nedeljo se bo udeležil ekumenskega in medverskega srečanja ter daroval sveto mašo, na kateri pričakujejo majhno mongolsko skupnost, ki šteje zgolj 1500 katoličanov, pa tudi vernike iz bližnjih držav, med njimi Rusije, Kitajske, Južne Koreje, Tajske, Vietnama, Kazahstana, Kirgizije in Azerbajdžana. V ponedeljek, na dan odhoda, se bo srečal še s predstavniki dobrodelnih organizacij, ob čemer bo odprl nov center. V Rim bo prispel okoli 17. ure.

Svetega očeta spremlja približno 70 novinarjev, ki jim je včeraj na letalu pojasnil, da iti v Mongolijo pomeni obiskati majhen narod v veliki deželi z veliko kulturo. Dodal je, da je to državo mogoče razumeti le s čuti. Po njegovih besedah glasba ruskega skladatelja Borodina zajame to prostranost in veličino Mongolije. Sicer pa je letalo letelo tudi nad Kitajsko in v skladu z običajem je papež v telegramu Kitajcem poslal pozdrave z dobrimi željami. Zagotovil je svoje molitve za blaginjo naroda in podelil božje blagoslove enotnosti in miru.


Kitajska, ki s Svetim sedežem nima vzpostavljenih uradnih diplomatskih odnosov, je v odzivu zapisala, da je pripravljena še naprej delovati v smeri vzpostavitve konstruktivnega dialoga s Svetim sedežem, krepitve zaupanja ter izboljšanja razumevanja in odnosov med stranema.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.