Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež v Mongoliji (foto: Vatican Media)
Papež v Mongoliji | (foto: Vatican Media)

Sprejem papeža v Mongoliji

Svet | 01.09.2023, 14:36 Marta Jerebič

Papež Frančišek je malo pred 10. uro po lokalnem času oziroma 4. uro zjutraj po našem času prispel v Mongolijo, kjer je sledil skromen sprejem. Uradni sprejem z nagovorom oblastem bo jutri. Današnji dan je namreč namenjen počitku.

Papež ima na programu do ponedeljka le pet dogodkov. Jutri se bo srečal s civilnimi oblastmi, duhovniki in misijonarji. V nedeljo se bo udeležil ekumenskega in medverskega srečanja ter daroval sveto mašo, na kateri pričakujejo majhno mongolsko skupnost, ki šteje zgolj 1500 katoličanov, pa tudi vernike iz bližnjih držav, med njimi Rusije, Kitajske, Južne Koreje, Tajske, Vietnama, Kazahstana, Kirgizije in Azerbajdžana. V ponedeljek, na dan odhoda, se bo srečal še s predstavniki dobrodelnih organizacij, ob čemer bo odprl nov center. V Rim bo prispel okoli 17. ure.

Svetega očeta spremlja približno 70 novinarjev, ki jim je včeraj na letalu pojasnil, da iti v Mongolijo pomeni obiskati majhen narod v veliki deželi z veliko kulturo. Dodal je, da je to državo mogoče razumeti le s čuti. Po njegovih besedah glasba ruskega skladatelja Borodina zajame to prostranost in veličino Mongolije. Sicer pa je letalo letelo tudi nad Kitajsko in v skladu z običajem je papež v telegramu Kitajcem poslal pozdrave z dobrimi željami. Zagotovil je svoje molitve za blaginjo naroda in podelil božje blagoslove enotnosti in miru.


Kitajska, ki s Svetim sedežem nima vzpostavljenih uradnih diplomatskih odnosov, je v odzivu zapisala, da je pripravljena še naprej delovati v smeri vzpostavitve konstruktivnega dialoga s Svetim sedežem, krepitve zaupanja ter izboljšanja razumevanja in odnosov med stranema.

Svet
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...