Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Draga 2023 - Pogovor z novim tržaškim škofom msgr. Enricom Trevisijem (foto: Zajem zaslona Youtube Draga Streaming)
Draga 2023 - Pogovor z novim tržaškim škofom msgr. Enricom Trevisijem | (foto: Zajem zaslona Youtube Draga Streaming)

Tokratni 58. študijski dnevi Draga o inovacijah in vrednoti bratstva

Slovenija | 02.09.2023, 08:20 Tone Gorjup

Ta konec tedna se v parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu odvijajo 58. študijski dnevi Draga. Tradicionalno srečanje, ki organizira Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta, se je začelo včeraj popoldne. Uvod vanj je bil pogovor z novim tržaškim škofom Henrikom Trevisijem na temo bratstva.

Martin Brecelj, ki je spomladi prevzel vodenje Društva slovenskih izobražencev, je o tematskih poudarkih letošnje Drage povedal: "S tematskega vidika bodo letos v ospredju tehnološke, gospodarske in druge inovacije ter etični in politični odzivi nanje. sploh na hitro se spreminnjajoče življenjske razmere. Z etičnega in političnega vidika bomo skušali tudi posebej opozoriti na temeljno vrednoto bratstva."

Pogovor s tržaškim škofom, ki je bil predviden za nedeljo, je skušal odgovoriti na vprašanje: Kakšno bratstvo je mogoče? Škof je poudaril, da se kristjani med seboj imenujemo bratje in sestre. Naši medsebojni odnosi pa imajo širok razpon od medsebojnega sprejemanja pa do bratstva, ki sta ga izkušala Kajn in Abel. Spregovoril je tudi o sobivanju dveh narodov in jezikov na območju tržaške krajevne Cerkve.

Danes dopoldne je v sklopu Drage mladih na vrsti okrogla miza o umetni inteligenci, popoldne pa pogovor na temo inovacij in trajnostnega razvoja. Sklepni, nedeljski del Drage se bo začel s sveto mašo, ki jo bo daroval p. Edvard Kovač. Sledila bo razprava o Slovencih v Italiji in Avstriji. Popoldne je na programu pogovor o politični desnici in levici danes.

Pred tem bodo podelili letošnjo Peterlinovo nagrado. Prejel jo bo Sergij Pahor, ki je skoraj pol stoletja vodil slovenske izobražence in bil »duša Drage«; vse življenje je vsestransko dejaven v slovenski skupnosti v Italiji. Martin Brecelj je o njem dejal: »Rekel bi, da gre za modrega in delavnega človeka. Mislim, da si to Peterlinovo nagrado res zasluži.«

Neposreden prenos študijskih dnevov bo mogoče spremljati na: slovenskaprosveta.org/draga/ in Youtube kanalu Draga streaming .

Slovenija, Politika, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.