Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Idejni vodji projekta Tina Opeka in Ana Petrič (foto: Meta Potočnik)
Idejni vodji projekta Tina Opeka in Ana Petrič | (foto: Meta Potočnik)

Sedem let nazaj so bile to sanje

Slovenija | 31.08.2023, 15:36 s. Meta Potočnik Rok Mihevc

V Domu starejših Deos Notranje Gorice so 31. avgusta odprli dislocirano enoto Montessori Angelinega vrtca iz Ljubljane. V igralnici bo prostor za 17 otrok od 1 leta do vstopa v šolo. Na slovesnosti so bili med drugimi navzoči predstavniki občine in župnije, delavci in stanovalci Doma ter sestre uršulinke. Pridružili so se tudi otroci iz Ljubljane, ki so s petjem in plesom prinesli otroško razigranost, kar še posebej veseli stanovalce.

Ravnateljica Tina Opeka: Pomemben projekt medgeneracijskega sobivanja

Jutri bo za skupino otrok prvi uvajalni dan. Vpisanih je 15 otrok, ki se bodo prihajali postopoma. Ravnateljica Angelinega vrtca Tina Opeka je tega dogodka zelo vesela, saj pomeni pomemben projekt medgeneracijskega sobivanja, kakršnega v Sloveniji še ni.

»Seveda bo šlo za občasno prepletanje starejših in naših otrok. Kot ste lahko opazili, so stanovalci navdušeni nad nami. Verjamem, da bodo radi prihajali med otroke, in jim povedali kakšno zgodbo ali dogodivščino iz svojega življenja, saj otroci radi poslušajo. Pa tudi naši otroci jim bodo radi kaj predstavili, saj zelo radi pokažejo vse tisto, česar se naučijo.«

Zbrani na otvoritvi
Zbrani na otvoritvi © Meta Potočnik

Župan Metod Ropret: Popestritev življenja vsem stanovalcem in zaposlenim

Zadovoljen je tudi župan občine Brezovica, Metod Ropret, čigar občina je zagotovila sredstva za igrala.

»Verjamem, da smo danes v ta Dom pripeljali nekaj lepega, kar bo popestrilo življenje vsem stanovalcem in zaposlenim. Naj povem, da naša občina tudi sicer namenja veliko pozornost otrokom in mladim, in tako bo tudi v tem primeru. Najbrž se vsi strinjamo, da je v naši občini za otroke in mlade dobro poskrbljeno.«

Zadovoljen je tudi župan občine Brezovica, Metod Ropret
Zadovoljen je tudi župan občine Brezovica, Metod Ropret © Meta Potočnik

Direktorica DEOS Notranje Gorice Ana Petrič: Sedem let nazaj so bile to sanje

Seveda pa ima največ zaslug za odprtje novega oddelka Angelinega vrtca direktorica Doma Deos Notranje Gorice Ana Petrič, ki je takole nagovorila vse navzoče:

»Vrtec v Domu starejših je za nekoga lahko norost, a za nas je to vizionarska odločitev, za katero verjamemo, da bo izboljšala življenje generacij, ki se bodo v teh prostorih povezovale. Prepričani smo, da lahko starejši otrokom dajo ogromno in prav tako otroci starejšim. Sedem let nazaj so to bile sanje. Letos je ideja dozorela zaradi sodelovanja ljudi, ki razumejo pomembnost medgeneracijskega sodelovanja.«

Vzgojiteljici vrtca
Vzgojiteljici vrtca © Meta Potočnik

Direktorica Uršulinskega zavoda s. Marjeta Pija Cevc o Mariji Montessori

Pri tem je pomenljivo, da se je odprtje zgodilo prav na 153. rojstni dan Marije Montessori, je poudarila direktorica Uršulinskega zavoda s. Marjeta Pija Cevc:

»To je bila deklica, ki je postala prva italijanska zdravnica in odlična interdisciplinarna raziskovalka. Ki si je upala slediti uvidom, ki jih je odkrila z natančnim opazovanjem, te pa je povezala z željo, da odgovori na težave njenega časa. Izzvali so jo npr. revni otroci, ki so ostajali doma, počeli neumnosti in delali slabe stvari. Zato je zanje postavila drugačne temelje vzgoje, ki veljajo še danes."

Vsekakor bomo o razvoju in rasti modre sobe, kot je ime vrtčevske igralnice v Notranjih Goricah, še poročali.

Brezovški župnik Jože Poje in direktorica Uršulinskega zavoda s. Marjeta Pija Cevc
Brezovški župnik Jože Poje in direktorica Uršulinskega zavoda s. Marjeta Pija Cevc © Meta Potočnik

Slovenija

O avtorju