Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Gasilci med intervencijo (foto: Marjana Debevec)
Gasilci med intervencijo | (foto: Marjana Debevec)

Gasilci po ujmi ostajajo brez ustrezne opreme

Slovenija | 31.08.2023, 11:05 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Številna gasilska društva so v intervencijah po poplavah obrabila opremo, ki jo zdaj primanjkuje. V Gasilski zvezi Slovenije trdijo, da so vseskozi v stiku z vsemi društvi, pomagajo pa tudi z razporejanjem gasilcev in zagotavljanjem potrebne opreme, a le, če se društva na njih obrnejo po pomoč, pravi poveljnik zveze Franci Petek.


Petek je ob tem dejal, da gasilci iz Prevalj, ki so v torek na družbenem omrežju Facebook pisali o pomanjkanju opreme, zveze o tem niso obvestili. Trdi, da bi jim zveza ob pozivu zagotovila osnovno opremo za osnovno operativno pripravljenost iz drugih regij. Po njegovih besedah teče tudi pomoč med društvi, saj so med seboj povezana. "Ni res, da je katastrofa in da društva nimajo osnovne opreme," je povedal.

Vseeno pa nekaterim društvom primanjkuje "večjih zadev", Petek pa jim je svetoval, naj se povežejo z drugimi društvi. "Tega ne more rešiti Gasilska zveza Slovenije, ta trenutek na žalost tudi država ne, lahko rešimo le znotraj naše organizacije, znotraj regije," je prepričan. Dodal je, da nihče ne more v celoti nadomestiti potrebne opreme, "tudi če bi imeli ta trenutek denar na voljo, ker ta specialna oprema ni na tržišču in je ne moreš kar tako kupiti v trgovini, to traja nekaj časa". Ob tem gasilska zveza nima sredstev, da bi lahko finančno pomagala društvom.

Minister za obrambo Marjan Šarec pa je na Facebooku gasilsko zvezo pozval, naj ažurno seznanja društva, da bodo dobili povrnjene stroške intervencije

"Presenečen sem, da naš resorni minister govori neresnice, kot minister bi lahko povedal, da intervencija še poteka in da je še nemogoče zbirati intervencijska sredstva za posamezna društva," je bil kritičen Šarec.

Trenutno je aktiviran državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah, kar pomeni, da intervencija še poteka. Ko bo načrt zaključen bo zveza od uprave za zaščito in reševanje dobila navodila za začetek zbiranja intervencijskih stroškov, društva pa bodo svoje stroške vpisala v aplikacijo Vulkan, "to je utečena praksa". Ko zveza zbere vse stroške, vlada odobri potrebna sredstva in jih nakaže zvezi. Ta nato z društvi sklene pogodbo in jim nakaže sredstva v višini stroškov, ki so jih vpisali. Opozarja, da je to dolgotrajen postopek, saj je treba zbrati ogromno podatkov, med drugim izdati predračune o vrednosti poškodovane opreme.

Gasilska zveza od začetka intervencije zbira tudi SMS-donacije in donacije na svoj transakcijski račun, zaenkrat pa so skupaj zbrali okrog 100.000 evrov

Trenutno so tudi pred podpisom pogodbe z banko Nova KBM, ki jim bo donirala 1,5 milijona evrov. "Po tistem, ko bomo zbrali vse intervencijske stroške, pa bomo na osnovi kriterijev tudi vsa ta sredstva do centa razdelili med vse deležnike, ki so utrpeli škodo," je zatrdil Petek.

Nekaj denarja že imajo na računu, a ne bodo šli v nakup opreme za posamezna društva, saj želijo delovati transparentno. "V prehodnem obdobju je to izredno težko pošteno razdeliti, ker vseh podatkov prav gotovo ne bomo dobili," je pojasnil.

Društva bodo tako po zaključeni intervenciji dobila sredstva za intervencijske stroške od države in dodatna sredstva tudi od Gasilske zveze Slovenije, ki so jih zbrali z donacijami. Zveza sicer od države ne dobiva denarja, razen za lastno delovanje, je za STA še pojasnil poveljnik zveze.

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...