Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

4. oktobra bo izšel drugi del Laudato si'

Svet | 31.08.2023, 10:46 Alen Salihović Vatican News

Papež je splošno avdienco v sredo, 30. oktobra namenil predstavljanju evangelizatorjev. Danes je vernikom približal delovanje Katarine Tekakwite, prve svetnice med Indijanci. Svoje življenje je posvetila ostarelim, bolnikom in otrokom. Ob tem je dejal, da se evangelizacija pogosto začne s preprostimi, majhnimi dejanji, kot na primer, ko starši pomagajo otrokom, da se naučijo govoriti z Bogom v molitvi. Pri tem je pomembna potrpežljivost, je dejal papež in dodal, da kdor ni potrpežljiv, ni dober kristjan. Za zgled pa je postavil omenjeno svetnico.

Sveti oče je ob koncu splošne avdience napovedal, da bo 4. oktobra, na praznik svetega Frančiška Asiškega, izšel drugi del okrožnice Laudato si'. Povabil je k nudenju pomoči vsem žrtvam okoljske in podnebne nepravičnosti, poroča Vatican News.

V petek, 1. septembra, obhajamo svetovni dan molitve za skrb stvarstva. Na ta dan se bo začel tudi »čas stvarstva«, ki bo trajal do 4. oktobra, ko je praznik svetega Frančiška Asiškega. »Na ta dan nameravam objaviti spodbudo, drugi del Laudato si',« je dejal papež.

»Pridružimo se našim bratom in sestram kristjanom v prizadevanju za varovanje stvarstva kot Stvarnikovega svetega daru. Postavimo se ob bok žrtvam okoljske in podnebne nepravičnosti ter se potrudimo narediti konec nesmiselni vojni proti našemu skupnemu domu, ki je strašna svetovna vojna. Vse vas pozivam, da si prizadevate in molite, da bi se ponovno razbohotilo življenje.«

 

Svet, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...

O avtorju