Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Protestni shod upokojencev, ki ga pripravlja ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije. (foto: Bor Slana/STA)
Protestni shod upokojencev, ki ga pripravlja ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije. | (foto: Bor Slana/STA)

Shod za višje pokojnine Inštituta 1. oktober tokrat s humanitarno noto

Slovenija | 31.08.2023, 10:40 Alen Salihović

Prihodnji teden se obeta prvi protestnih shod po poletju. Inštituta 1. oktober je za sredo napovedal že sedmi shod za višje pokojnine, ki pa bo tokrat imel poudarek na humanitarni pomoči za tiste, ki so jih pred dnevi prizadele hude poplave.

Na shodu, na katerem organizatorji pričakujejo več tisoč ljudi bo udeležencem na voljo QR koda, ki bo omogočala, da lahko zbrani prispevajo pet ali deset evrov vsem prizadetim v poplavah. Društvo 1. oktober bo z zbranim denarjem kupilo hladilnike, pralne stroje ter drugo podobno opremo ter izdelke in jih prek občin razdelilo prizadetim letošnje naravne katastrofe.

Razočarani upokojenci bodo na shodu vladi Roberta Goloba poslali jasno sporočilo in zahtevali, da se izboljša stanje in življenjski standard te ranljive skupine. »Pripraviti želimo nove zakone, ki bodo vladi Goloba podali realne rešitve za dvig pokojnin in dodatkov, tudi s finančnimi vzdržnimi predlogi, da ne bodo mogli odkloniti in se izgovarjati, da kaj ni mogoče. Tu se bo jasno pokazalo, ali želijo, ali nočejo ali pa blefirajo, kot so vse do sedaj,« so pred shodom zapisali na spletni strani.

Inštitut 1. oktober na čelu z Ruparjem opozarja, da se po vrsti uspešnih protestov in tudi obiska Bruslja pogoji za upokojence še vedno niso spremenili in da jih vlada očitno ne želi jemati resno. Vlada je, kot kaže, pojedla svoje izrečene obljube, zato jo bodo upokojenci opomnili, da so še vedno tu, zagotavljajo organizatorji.

Shod, ki ga tokrat javna televizija ne bo prenašala. bo prihodnjo sredo, 6. septembra ob 15. uri na Trgu republike.

Slovenija, Politika, Sociala
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...