Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Anton Jamnik, zlatomašnik Anton Trpin in duhovnik Blaž Franko (foto: Župnija Šentjernej)
Škof Anton Jamnik, zlatomašnik Anton Trpin in duhovnik Blaž Franko | (foto: Župnija Šentjernej)

V času župnikovanja zlatomašnika Trpina v Šentjerneju novo mašo pelo kar pet duhovnikov

Cerkev na Slovenskem | 29.08.2023, 15:01 Rok Mihevc

Letošnje praznovanje Jernejevega, župnijskega in občinskega praznika v Šentjerneju je bilo posebej slovesno v Šentjerneju. Na praznik župnijskega zavetnika sv. Jerneja je svojo zlato mašo namreč praznoval dolgoletni župnik in dekan msgr. Anton Trpin. Hvaležni farani so nam poslali nekaj fotoutrinkov in nekaj besed o dogodku.

"V bogato okrašeni župnijski cerkvi se je ob prepevanju pesmi »Zlatomašnik, bod' pozdravljen« zbrala velika množica šentjernejskih faranov, ki so z velikim veseljem in hvaležnostjo pozdravili svojega domačega župnika. Ob oltarju se je g. Trpinu pridružilo kar nekaj duhovnikov, slovesnost pa je obogatilo petje župnijskega pevskega zbora.

Msgr. Trpin je večino svojih petdesetih let duhovništva preživel prav v Šentjerneju. Najprej tri leta kot kaplan, od leta 1987 pa kot župnik. Sam rad poudari, da je stalnost izjemno pomembna, saj je v tem času je dodobra spoznal celotno župnijo in vsakega farana, ljudje pa so ga sprejeli za pravega Šentjernejčana. Izjemno rad je med ljudmi in gotovo pozna vsakega farana po imenu. V celotni dolini namreč ni doma, v katerega si ne bi upal vstopiti in ne človeka, ki ga ne bi želel nagovoriti. Župnik Trpin je tudi velik domoljub, ki veliko naredi tudi za ohranjanje kulturne dediščine v Šentjerneju. To njegovo odprtost prepoznavajo tako verni, kot tudi neverni ljudje, ki ga prav tako izjemno cenijo kot pomembnega člana krajevne skupnosti. Njegovo ljubezen do Šentjerneja kaže tudi nova knjiga »Šentjernejska znamenja«, ki jo je skupaj z g. Branetom Penco napisal prav g. Trpin in jo ob zlati maši podaril navzočim.

© Župnija Šentjernej

V pridigi je ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik zlatomašniku namenil kar nekaj lepih besed. Izpostavil je, da je župnik Antonu prava priča pristne iskrene vere in ob njem more vsak čutiti nekaj svetega. Njegov zgled ni umeten in zaigran. S svojo skromnostjo, preprostostjo, dobroto in humorjem prinaša upanje in smisel vsakemu človeku. Morda je prav to razlog, da je v času župnikovanja g. Trpina v Šentjerneju novo mašo pelo kar pet duhovnikov, ob njegovem mentorstvu pa je v župniji delovalo že štirinajst kaplanov.

© Župnija Šentjernej

© Župnija Šentjernej

Praznovanje zlate maše je bilo slavje radosti in veselja vseh Šentjernejčanov, ki imajo res radi svojega pastirja. Čeprav šteje že 81 pomladi, je še vedno izjemno mladosten, navajen trdega dela, zna nagovoriti s kleno besedo in pronicljivo mislijo in se kljub številnim razlogom nikdar ne vdaja pesimizmu. Ob njemu more vsak človek čutiti, da je res vesel duhovnik, ponosen na svojo vero in svoj poklic. Župniku Trpinu torej želimo, da še naprej ostane tako močna priča vere, ljubezni do Boga, Cerkve in domovine v šentjernejski dolini in slovenskem narodu!"

Hvaležni farani

RADIO OGNJIŠČE V ŠENTJERNEJU

Tudi Radio Ognjišče prihaja v Šentjernej. V sklopu kolesarskega romanja Od Marije do Marije, ki bo od 6. do 8. septembra 2023. Več informacij pa tukaj.

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...