Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Črna na Koroškem  (foto: Izidor Šček)
Črna na Koroškem | (foto: Izidor Šček)

Rdeče opozorilo za Koroško - nevarnost poplav in plazov tudi v Savinjski regiji

Novice | 29.08.2023, 12:23 Marjana Debevec

Zaradi možnosti poplav in plazov je Agencija za okolje izdala rdeče opozorilo za Koroško. Padavine bodo namreč vztrajale do jutra, ob že namočeni podlagi pa lahko pride do ponovnega poplavljanja in proženja plazov tudi tam, kjer se do zdaj niso prožili. Za javno alarmiranje lahko občine uporabljajo sireno.

Včerajšnji dan je prinašal lokalno zelo intenzivne nalive. Najmočnejši so zajeli Slovensko Istro, Kras, Goriško, Vipavsko dolino ter osrednjo Slovenijo z Ljubljano in okolico. Danes bodo po besedah vremenoslovca Braneta Gregorčiča padavine najobsežnejše popoldne, zvečer in ponoči.

»Pri tem bo težišče padavin nad Vzhodnim delom Slovenije, predvsem območje Zasavja, Savinjske, Podravske regije, Koroške in tudi precejšnjega dela Štajerske. Na teh območjih pričakujemo količino padavin nekje med 50 in 80, morda krajevno tudi blizu 100 l na kvadratni meter

Današnji tip padavin bo bolj enakomeren, zato bo imel počasnejši vpliv na vodotoke. Bodo pa zaradi namočenosti zemlje na ranljivih območjih, ki so jih prizadele nedavne poplave, mogoča razlivanja in zemeljski plazovi.

»Prav to je vzrok, da bodo lahko dodatno narasli hudourniki, da se bo razlivala padavinska voda, zaradi prizadetosti tega območja pa seveda ne moremo točno napovedati, kako se bo ta voda raztekala. Zato je previdnost na teh območjih danes še posebej potrebna,« je pojasnil hidrolog Janez Polajnar.

Nevarnost plazov, ki se z današnjim dnem ne bo končala, velja po vsej Sloveniji, še posebej pa na ranljivih območjih nedavnih poplav, je pojasnil direktor Geološkega zavoda Slovenije Miloš Bavec.

»Dodatno pozornost predlagamo tudi na morebitne padce hudourniških in večjih vodotokov. V teh primerih prosimo za posebno pozornost vse, ki opazujejo prebivalce – interventne službe, da se umaknejo od takšnih presahnjenih vodotokov do takrat, ko bo ocenjen razlog, ki je takšen zmanjšan pretok povzročil.«

Sicer pa poleg omenjenih ranljivih območij, v teh dneh zaradi dotoka večje količine vode v Slovenijo poplavlja tudi reka Drava. Razliva se tudi reka Mura, vendar znotraj protipoplavnih nasipov.

»Lahko pa tekom dneva pričakujemo razlivanja manjših hudourniških vodotokov tudi v Zasavju in tudi na območju predalpskega hribovja,« je še pojasnil Polajnar.


Težišče dogajanja pa so, kot rečeno, ranljiva območja na Koroškem, v Savinjski regiji in na območju Slovenskih Goric.

Novice
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...