Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Šolarji pred novimi izzivi (foto: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)
Šolarji pred novimi izzivi | (foto: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Ni ti treba rešiti tvoje težave, rajši zamenjaj spol!

Novice | 30.08.2023, 18:10 Marjana Debevec

Začenja se novo šolsko leto. Naši odraščajoči otroci in mladi se danes soočajo s podobnimi, po drugi strani pa tudi s povsem novimi izzivi, v primerjavi s prejšnjimi generacijami. Preko družbenih omrežij, pa tudi šole ter drugih ustanov, so pod vplivom različnih ideologij. Izstopa zelo močna ideologija LGBT, o čemer je beseda tekla v sredini oddaji Pogovor o.

Vsak otrok v času odraščanja išče samega sebe in z marsičem ni zadovoljen. Problem pa nastane, ko mu namesto premagovanja težav ponudimo ideološko obarvane rešitve istospolnih praks ali menjave spola, je za naš radio poudarila socialna pedagoginja Darja Vesel Barborič.

»Ko iščem samega sebe, ker nisem v redu s tem, kar sem trenutno, kar je normalno in se v tem obdobju mora zgoditi, ponudimo otrokom možnost, da so nekaj drugega. Tukaj vidim, da jih iz vse te negotovosti potegnejo stvari, ki so zelo daljnosežne - kar mene zelo skrbi.«

Če se namreč otrok odloči za postopek spremembe spola, ali pa se javno deklarira, da je istospolno usmerjen, k čemur ga te ideologije spodbujajo, potem ga to zaznamuje za vse življenje.

To po besedah novinarja Petra Meršeta dokazujejo primeri deklic iz tujine, ki so si na osnovi lažnih obljub spremenile spol.

»Da so jim obljubljali rešitev vseh njihovih problemov. Ko so pa končale celoten proces, so pa ugotovile, da njihovi izvorni problemi niso izginili. Pojavili so se še hujši dodatni problemi, ker zdrava ženska, ki si operira svoje spolne organe, postane pohabljena

Po Meršetovih besedah v duhu te ideologije vzgajajo že študente na pedagoški fakulteti, otroci pa so ji podvrženi tudi preko zunanjih delavnic, ki jih izvajajo na šolah.

Zato tajnik Urada za družino ter zakonski in družinski terapevt Luka Mavrič poudarja, da smo starši dolžni zaščititi svoje otroke. Ena od možnosti je, da v vrtcih in šolah sodelujemo v svetih staršev, obenem pa moramo ohranjati stik s svojim otrokom.

Sam pravi, da je bil pozoren, katere knjige so otroci morali brati v šoli. »Ključno se mi zdi, da se starši začnemo povezovati. Da se o tem pogovarjamo najprej z našimi otroki, potem pa tudi med seboj in skupaj nastopimo in damo vedeti vodstvu šole, ali preko Sveta staršev, da takšne literature naši otroci ne bodo brali, da v določenem domačem branju ne bodo sodelovali.«

Mavrič je opozoril tudi na spremembo besedišča, kar je znamenje vsake ideologije. Na določenih šolskih obrazcih ni bilo več označeno oče in mati, ampak starš 1 in starš 2.

»Sem prečrtal in napisal oče. Na ta način sem jim dal vedeti, da se ne strinjam s preoblikovanjem našega besedišča. Skozi to se namreč kaže agresivnost te ideologije. Naši arhetipi podobe in prve besede, ki jih otrok izgovori, so kar naenkrat izraz nestrpnosti.«

Prisluhnite oddaji Pogovor o v našem avdio arhivu.

Novice
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...