Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Bolniki med sveto mašo na Zaplazu (foto: Škofijska Karitas Novo mesto)
Bolniki med sveto mašo na Zaplazu | (foto: Škofijska Karitas Novo mesto)

So ostareli in bolni res odveč?

Novice | 28.08.2023, 11:29 Marjana Debevec

Ostareli, bolniki in invalidi mariborske nadškofije so se dopoldne zbrali pri sveti maši v Puščavi na Pohorju, kjer je sveto mašo s podelitvijo bolniškega maziljenja zadnje daroval nadškof Alojzij Cvikl. Poudaril, da bolezen pokaže naš pravi obraz, razkrije, kdo smo. Zato pa je z naši strani potrebne veliko bližine in sočutja. Romanje ostarelih in bolnih novomeške škofije pa je dopoldne potekalo na Zaplazu, kjer je sveto mašo daroval generalni vikar Peter Kokotec.

Generalni tajnik škofijske Karitas Novo mesto Simon Dvornik je za naš radio povedal, da se je pri Mariji na Zaplazu zbralo več kot 200 bolnikov in ostarelih, ki so napolnili romarsko cerkev. Somaševanje je vodil generalni vikar novomeške škofije Peter Kokotec, ki je izpostavil pomen in vrednost starejših, bolnih in invalidnih oseb za družbo.

Spomnil je, da ni res, da so starejši »nič vredni«, kakor se sicer zaradi odnosa družbe in javnega mnenja do njih lahko večkrat počutijo, temveč, da so prav oni bogastvo Cerkve, saj nam prinašajo in prenašajo dragoceno izkušnjo življenja ter nas spominjajo, da je trpljenje del življenja. Dvornik pa je za naš radio pojasnil, da je prav to izziv današnje družbe.

Med sveto mašo so duhovniki mnogim navzočim podelili zakrament sv. bolniškega maziljenja.

Novice
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...