Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Logo Srednjeameriške province Družbe Jezusove (foto: Vatican News)
Logo Srednjeameriške province Družbe Jezusove | (foto: Vatican News)

V Nikaragvi jezuitom prepovedali delovanje, Cerkev vedno bolj zatirana

Novice | 25.08.2023, 08:40 Marjana Debevec

V Nikaragvi se nadaljuje nasilje nad jezuiti. Srednjeameriška provinca Družbe Jezusove obžaluje določbo, s katero ji je vlada pod vodstvom Daniela Ortege odvzela pravni status. Jezuitom so bile brez možnosti pritožbe odvzete vse nepremičnine in vse druge dobrine, prepovedano je tudi njihovo delovanje.

Srednjeameriška provinca jezuitov v izjavi piše o sistematičnem zatiranju prebivalcev, ki so ga strokovnjaki Združenih narodov že označili kot zločin proti človeštvu z namenom popolne vzpostavitve totalitarnega režima.

19. avgusta je minila tudi prva obletnica aretacije škofa Rolanda Álvareza, ki je bil brez sojenja obsojen na 26 let zapora. Očitajo mu zaroto zoper nacionalno integriteto in širjenje lažnih novic. Od takrat se je v državi povečalo preganjanje Katoliške Cerkve.

Novice
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...