Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Logo Srednjeameriške province Družbe Jezusove (foto: Vatican News)
Logo Srednjeameriške province Družbe Jezusove | (foto: Vatican News)

V Nikaragvi jezuitom prepovedali delovanje, Cerkev vedno bolj zatirana

Novice | 25.08.2023, 08:40 Marjana Debevec

V Nikaragvi se nadaljuje nasilje nad jezuiti. Srednjeameriška provinca Družbe Jezusove obžaluje določbo, s katero ji je vlada pod vodstvom Daniela Ortege odvzela pravni status. Jezuitom so bile brez možnosti pritožbe odvzete vse nepremičnine in vse druge dobrine, prepovedano je tudi njihovo delovanje.

Srednjeameriška provinca jezuitov v izjavi piše o sistematičnem zatiranju prebivalcev, ki so ga strokovnjaki Združenih narodov že označili kot zločin proti človeštvu z namenom popolne vzpostavitve totalitarnega režima.

19. avgusta je minila tudi prva obletnica aretacije škofa Rolanda Álvareza, ki je bil brez sojenja obsojen na 26 let zapora. Očitajo mu zaroto zoper nacionalno integriteto in širjenje lažnih novic. Od takrat se je v državi povečalo preganjanje Katoliške Cerkve.

Novice
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...