Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Vrtec (foto: STA)
Vrtec | (foto: STA)

Šolsko leto se bo ponekod začelo v nadomestnih prostorih

Slovenija | 23.08.2023, 14:19 Andrej Šinko

V večini osnovnih šol in vrtcev, ki so jih prizadele poplave, bodo z začetkom septembra zagotovili kar se da normalni vzgojno-izobraževalni proces. Nekateri objekti so že sanirani, ponekod so našli nadometne prostore. Največ težav trenutno povzročajo neprevozne ceste, ki otežujejo dostop do nekaterih šol in vrtcev.

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda je v pogovoru za naš radio pojasnil, da se bo v večini vrtcev in šol, ki so bile poškodovane v poplavah, vrtčevsko oziroma šolsko leto začelo kot je bilo načrtovano, kar pomeni brez zamika. »Lahko se pa zgodi, da vsi prostori vrtca ali šole še ne bodo povsem usposobljeni. V tem primeru bodo posamezni oddeli nameščeni v nadomestnih prostorih.«

Šole se po besedah ministra s tem srečujejo večkrat, saj včasih med poletjem ne uspejo povsem zaključiti obnovitvenih del, in tudi takrat se rešitve iščejo v tej smeri. Sicer so se vrtci in šole v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, po besedah dr. Felde, izredno angažirali, da so uspeli zagotovili začetek šolskega leta prvega septebra. Minister se je ob tem zahvalil tudi številnim zaposlenim in drugim, ki so z izrednimi napori to omogočili.

Ponekod težave zaradi oteženega dostopa do šol in vrtcev

Pristojni medtem še iščejo rešitve za kraje, kjer je poškodovana prometna infrastruktura, dostop do šol in vrtcev pa zaradi tega oviran. V zvezi s tem država in lokalne skupnosti še iščejo rešitve, dr. Felda pa je opimistilčen in pravi, da se bo v povezavi s tem, še marsikaj uredilo do začetka septembra. To je po oceni ministra za zdaj tudi največji izziv, saj so sicer šole dobro pripravljene na začetek šolskega leta.

Na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje naj bi medtem šolam pomagali tudi s šolskimi potrebščinami oziroma materialom potrebim za vzgojno-izobraževalni proces. V zvezi s tem še zbirajo informacije o potrebah. Zlasti socialno ogroženim in tistim, ki so poplave odnesle praktično vse, pa šolske potrebščine zagotavljajo tudi humanitarne organizacije.

Slovenija
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...