Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Preganjanje in mučenje kristjanov (foto: Unsplash)
Preganjanje in mučenje kristjanov | (foto: Unsplash)

Dan spomina na žrtve preganjanih zaradi vere - najbolj so preganjani kristjani

Novice | 22.08.2023, 15:50 Marjana Debevec

Generalna skupščina Združenih narodov je današnji dan razglasila za Mednarodni dan spomina na žrtve nasilja zaradi izpovedovanja vere ali prepričanja. Medverska človekoljubna organizacija »Open Doors« pri tem opozarja, da je vsak sedmi kristjan po svetu preganjan in da je nasilje nad kristjani trenutno v porastu.

Več kot 360 milijonov kristjanov po svetu je izpostavljenih visoki ali skrajno visoki stopnji preganjanja in diskriminacije. V nekaterih državah kristjane preganjajo vlade, kot na primer na Kitajskem in v Iranu, pogosto pa tudi skrajne verske in politične skupine.

Nasilje nad kristjani se je močno povečalo predvsem v Nigeriji in podsaharski Afriki, širi pa se po celotni črni celini. Zlasti v Kamerunu, kjer je večina prebivalstva krščanskega, prihaja do brutalnih napadov borcev Boko Harama na krščanske vasi.

Nasilje se stopnjuje tudi na severozahodu Indije, kjer je bilo nedavno ubitih 60 kristjanov, 35.000 vernikov je moralo zapustiti območje, uničenih je bilo 397 cerkva in 6 krščanskih ustanov.

Evropski parlament je zato julija sprejel nujno resolucijo o dogajanju na tem območju, v kateri tamkajšnjo vlado pozivajo, naj nasilje ustavi.

Povejmo še, da so kristjani po izsledkih raziskav washingtonskega javnomnenjskega centra najbolj preganjana verska skupnost na svetu.

Novice
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...