Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Preganjanje in mučenje kristjanov (foto: Unsplash)
Preganjanje in mučenje kristjanov | (foto: Unsplash)

Dan spomina na žrtve preganjanih zaradi vere - najbolj so preganjani kristjani

Novice | 22.08.2023, 15:50 Marjana Debevec

Generalna skupščina Združenih narodov je današnji dan razglasila za Mednarodni dan spomina na žrtve nasilja zaradi izpovedovanja vere ali prepričanja. Medverska človekoljubna organizacija »Open Doors« pri tem opozarja, da je vsak sedmi kristjan po svetu preganjan in da je nasilje nad kristjani trenutno v porastu.

Več kot 360 milijonov kristjanov po svetu je izpostavljenih visoki ali skrajno visoki stopnji preganjanja in diskriminacije. V nekaterih državah kristjane preganjajo vlade, kot na primer na Kitajskem in v Iranu, pogosto pa tudi skrajne verske in politične skupine.

Nasilje nad kristjani se je močno povečalo predvsem v Nigeriji in podsaharski Afriki, širi pa se po celotni črni celini. Zlasti v Kamerunu, kjer je večina prebivalstva krščanskega, prihaja do brutalnih napadov borcev Boko Harama na krščanske vasi.

Nasilje se stopnjuje tudi na severozahodu Indije, kjer je bilo nedavno ubitih 60 kristjanov, 35.000 vernikov je moralo zapustiti območje, uničenih je bilo 397 cerkva in 6 krščanskih ustanov.

Evropski parlament je zato julija sprejel nujno resolucijo o dogajanju na tem območju, v kateri tamkajšnjo vlado pozivajo, naj nasilje ustavi.

Povejmo še, da so kristjani po izsledkih raziskav washingtonskega javnomnenjskega centra najbolj preganjana verska skupnost na svetu.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...