Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež o vztrajanju v molitvi in odkritem pogovoru z Bogom

Svet | 21.08.2023, 07:49 Alen Salihović

Nedelja po prazniku sv. Roka je Rokova nedelja, zato je bilo na včerajšnji dan še posebej praznično po župnijah, ki so posvečene temu zavetniku zoper kužne bolezni. V nagovoru pri opoldanski molitvi angelovega češčenja v Vatikanu je papež Frančišek z okna apostolske palače spregovoril o evangeliju minule nedelje, ki opisuje Jezusovo srečanje s kánaansko ženo izven izraelskega ozemlja. Tako kot žena, ki je vztrajala s prošnjo Jezusu, da pomaga njeni hčeri, naj mi vztrajamo v molitvi k Bogu, je povabil papež.


»Če malo pomislimo, ta tuja žena je poznala malo ali skoraj nič izraelskih verskih zakonov in predpisov. V čem je torej njena vera? Ne v pojmih, temveč v dejanjih. Kanaanka se je približala, padla predenj, vztrajala, se zadržala v daljšem pogovoru z Jezusom. Premagala je vsako oviro, da bi z njim govorila. Poglejte to konkretnost vere, ki ni neka verska oznaka, temveč osebni odnos z Gospodom. Kolikokrat pademo v skušnjavo, da zamenjamo vero z oznako. Ženina vera ni sestavljena iz teoloških pravil, ampak iz vztrajanja, saj trka, trka, trka na vrata, z besedami, temveč z molitvijo. In Bog se ne zoperstavlja, ko ga prosimo. Saj je rekel: »Prosíte in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo!« (Mt 7,7),« je dejal papež. 

Ob sklepu nagovora je papež povabil, da se vprašamo, kako je z našo vero. Se je zaustavila pri pojmih in besedah ali pa jo res živimo z molitvijo in dejanji? Se znamo pogovarjati z Gospodom ali nam je dovolj le recitiranje kakšnega lepega obrazca, je še vprašal Frančišek. Med molitvijo se je spomnil tudi na trpljenje prebivalcev v Nigru in drugod v Sahelu, ter izrazil svojo bližino vsem, ki trpijo zaradi vojne, še posebej za Ukrajino.

Svet, Papež in Sveti sedež