Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Humanitarna pomoč  (foto: Slovenska karitas)
Humanitarna pomoč | (foto: Slovenska karitas)

Velika solidarnost mednarodne mreže Karitas s prizadetimi ob poplavah v Slovenij

Slovenija | 19.08.2023, 17:44 Alen Salihović

Slovenska karitas je ob letošnjem svetovnem dnevu humanitarnosti, ki ga obeležujemo 19. avgusta, hvaležna tudi za veliko mednarodno solidarnost in humanitarno pomoč prizadetim s poplavami v Sloveniji s strani članic mreže Caritas Europa, so sporočili s Slovenske Karitas in dodali, da koordinacija in podpora poteka tudi na ravni Caritas Inetrantionalis. Slovenska karitas je do sedaj iz tujine prejela 33 palet humanitarne materialne pomoči z vojaškim letalom s strani Karitas Poljske ter 258 razvlaževalcev prostorov, ki so jih pripeljali v Slovenijo sodelavci Karitas Hrvaške, Poljske, Nemčije in Češke. "Za pomoč z razvlaževalci je Slovenska Karitas zaprosila tudi sosednji Karitas Italije in Madžarske. Dodatno je Slovenska karitas kupila še 115 razvlaževalcev. Nacionalne akcije zbiranja sredstev tečejo prek Karitas na Poljskem, Češkem, v Avstriji, Nemčiji ter Bosni in Hercegovini. Sedanja skupna finančna in materialna pomoč Karitas iz tujine je vredna 270.000 evrov, v prihodnje se bo še povečala. Vsa pomoč iz tujine se razdeli med škofijske Karitas Ljubljana, Celje in Maribor ter tudi naprej na njihove župnijske Karitas na prizadetih območjih, ki jo zaposleni in prostovoljci razdelijo v gospodinjstva, ki so jih prizadele te katastrofalne poplave," so še sporočili.

Vabljeni k pomoči. Vsak dar šteje.
Vabljeni k pomoči. Vsak dar šteje. © Slovenska karitas

Ob pristanku poljskega vojaškega letala na letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani, 14. avgusta 2023, je namestnik direktorja Karitas Poljske Ireneusz Krause povedal: »Želeli smo izraziti solidarnost in smo se takoj odzvali. V sodelovanju s poljsko vojsko smo dostavili za več kot 10 ton materialne pomoči,«. Slovenska karitas je ob tem prejela 33 palet prve humanitarne materialne pomoči: eno paleto s 25 razvlažilniki, 15 palet higienskih pripomočkov, 7 palet orodja, lopat, metel in drugih čistilnih sredstev, 4 palete trajno pakirane hrane in 6 palet novih oblačil, posteljnine in odej. Skupna vrednost te pomoči je znašala 80.000 evrov. Na praznik Marijinega vnebovzetja, pa so po vseh cerkvah na poljskem zbirali tudi finančna sredstva, ki bodo namenjena za pomoč pri obnovi s poplavami prizadetih gospodinjstev v Sloveniji.

Trije milijoni evrov za prizadete

Slovenska karitas je do sedaj skupaj zbrala od številnih Slovencev, podjetij, fundacij in Karitas iz tujine 3.040.000 evrov in že razdelila prvo pomoč prizadetim ob poplavah v vrednosti 0,5 mio evrov v obliki bonov ali finančnih nakazil v vrednosti od 100 do 1000 evrov. »Do prvega dela naslednjega tedna bomo razdelili še preostanek do 1,3 milijona evrov iz naslova donacij Karitas. To je sedaj samo prva pomoč, ki še ni namenjena adaptaciji, ampak prilagoditvi življenja,« pravi Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas.

Prvi klic glede pomoči pa je Slovenska karitas prejela s strani sosednje Karitas Avstrije že v soboto 5. avgusta, ki je takoj nakazala sredstva za nakup razvlaževalcev prostorov in jih zbira na nacionalni ravni. »Razmere v Sloveniji nas žalostijo, a hkrati pozdravljamo pogum naše sosede, Slovenske karitas in njegovih številnih prostovoljcev, ki tako hitro, zavzeto in sočutno pomagajo tistim, ki potrebujejo pomoč. Avstrijska Karitas je že donirala 10.000 evrov za začetni odziv Slovenske karitas in bo še naprej stala ob strani svoji sosedi,« je dejal Andreas Knapp, generalni tajnik Karitas Avstrije.

»Dragim Slovencem želim, da bi se čim prej obnovila v poplavi uničena območja, da bi družine in posamezniki nazaj zgradili svoje domove in bi se vsi vrnili v normalen vsakdanjik,« pa je dejal Tomislav Glavnik, ravnatelj Hrvaške Karitas. S posluhom za aktualne potrebe in na željo Slovenske karitas so za pomoč družinam, katerih domovi so bili poškodovani v neurju, 8. avgusta v Slovenijo poslali 25 razvlaževalcev in 100 metel za čiščenje prostor. »To je bila naša prva in simbolična gesta pomoči. Ker je škoda velika, se bomo s Slovensko karitas dogovorili še glede nadaljnje pomoči,« je še dodal Glavnik.



»Slike poplavne katastrofe, ki so prišle iz Slovenije, so se nas v Nemčiji zelo dotaknile. Močno nas spominjajo na našo usodo, ko so leta 2021 Nemčijo že tretjič v zadnjih 20 letih prizadele uničujoče poplave,« je dejal Philipp Schröder, koordinator za pomoč po poplavah pri Karitas Nemčiji. Nemška Karitas je za pomoč v Sloveniji že namenila 50.000 evrov, ki bodo namenjeni nakupu trgovinskih bonov, 16 razvlaževalcev ter psihosocialni pomoči za prizadete. Nadaljuje pa z zbiranjem sredstev. Dodatno je Škofijskih Karitas iz krajev Passau, luedenscheid, Bitburg, Trier and Ahrweiler pripeljala v Slovenijo 82 razvlaževalcev prostorov, 5 muljnih pump, 2 agregata in vodni črpalki. Sodelavci Karitas Nemčije so vozili tudi po 12 ur, da so te razvlažilce pripeljali v Slovenijo do skladišč Karitas na prizadetih območjih. S sodelavci Slovenske karitas delijo tudi svoje izkušnje pomoči po poplavah v Nemčiji, kjer izvajajo petletni projekt obnove. Ob tem poudarjajo, kako pomembna in potrebna je psihosocialna pomoč prizadetemu prebivalstvu tudi na dolgi rok. Zato je pomembno, da večkrat obiščemo ali pokličemo ljudi, ki so ji prizadele poplave, in jim prinesemo upanja.

»Slišali smo o uničujočih poplavah v Sloveniji. Kako vam lahko pomagamo? Lahko organiziramo javno zbiranje sredstev, imamo pa tudi na desetine strojev za izsuševanje prostorov. Lahko vam jih posodimo,« je v sporočilu v prvem tednu poplav zapisal Jakub Líčka, generalni tajnik Karitas Češke. Karitas Češke nam je zagotovila 135 izsuševalcev prostora iz različnih Škofijskih karitas na češkem, ki so jih ravno tako pripeljali njihovi sodelavci.


Sodelavci Slovenske karitas so bili ganjeni nad izraženo sodelidarnostjo s strani Karitas Bosne in Hercegovine, ki organizira akcijo zbiranja sredstev, tudi preko nedeljske nabirke v cerkvah 20. avgusta. »V teh težkih časih za velik del Slovenije, ko je neurje povzročilo toliko gmotne škode in človeških solz, sodelavci Caritas Bosne in Hercegovine sočustvujemo in delimo z vami človeško bolečino. Na Slovenski karitas ste nam priskočili na pomoč že tolikokrat, od časa vojne dalje, ob vseh naši stiskah, tudi ob poplavah v letu 2014. Tudi mi vam želimo pomagati po naših zmožnostih,“ je zapisal Tomo Knežević, direktor Karitas Bosne in Hercegovine.

Vir: Slovenska karitas

Slovenija, Sociala, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.