Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Romarji pred votlino, kjer se je Bernardki prikazala Marija (foto: Marjana Debevec)
Romarji pred votlino, kjer se je Bernardki prikazala Marija | (foto: Marjana Debevec)

Francozi že 150 let romajo v Lurd

Novice | 18.08.2023, 10:26 Marjana Debevec

Mineva 150 let od začetka francoskih nacionalnih romanj v marijansko svetišče v Lurdu. Letošnje so pripravili od 11. do 16. avgusta na temo »Skupaj gradimo na skali«. Pismo udeležencem, med katerimi so bili številni bolniki in ostareli, je poslal tudi papež Frančišek.

V središču francoskega nacionalnega romanja je bil slovesni praznik Marijinega vnebovzetja, ki vsako leto v Lurd privabi od šest do deset tisoč romarjev.

Papež Frančišek je zbranim v svojem pismu zatrdil, da svet s svojimi številnimi izzivi potrebuje zaščite Device Marije. Masabjelska votlina je po njegovem prepričanju epicenter miru za svet, v katerem poteka tretja svetovna vojna po koščkih.

Naj Kraljica Miru s svojo prošnjo posreduje pri svojem Sinu, da bi tako zaželen mir zavladal povsod, kjer se sliši hrup orožja. Mariji je sveti oče zaupal tudi vse družine s številnimi izzivi, mlade in osamljene ljudi.

Lurška Marija v soji večernih luči
Lurška Marija v soji večernih luči © Marjana Debevec

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...