Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Romarji pred votlino, kjer se je Bernardki prikazala Marija (foto: Marjana Debevec)
Romarji pred votlino, kjer se je Bernardki prikazala Marija | (foto: Marjana Debevec)

Francozi že 150 let romajo v Lurd

Novice | 18.08.2023, 10:26 Marjana Debevec

Mineva 150 let od začetka francoskih nacionalnih romanj v marijansko svetišče v Lurdu. Letošnje so pripravili od 11. do 16. avgusta na temo »Skupaj gradimo na skali«. Pismo udeležencem, med katerimi so bili številni bolniki in ostareli, je poslal tudi papež Frančišek.

V središču francoskega nacionalnega romanja je bil slovesni praznik Marijinega vnebovzetja, ki vsako leto v Lurd privabi od šest do deset tisoč romarjev.

Papež Frančišek je zbranim v svojem pismu zatrdil, da svet s svojimi številnimi izzivi potrebuje zaščite Device Marije. Masabjelska votlina je po njegovem prepričanju epicenter miru za svet, v katerem poteka tretja svetovna vojna po koščkih.

Naj Kraljica Miru s svojo prošnjo posreduje pri svojem Sinu, da bi tako zaželen mir zavladal povsod, kjer se sliši hrup orožja. Mariji je sveti oče zaupal tudi vse družine s številnimi izzivi, mlade in osamljene ljudi.

Lurška Marija v soji večernih luči
Lurška Marija v soji večernih luči © Marjana Debevec

Novice
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...