Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Škof Saje in nadškof Cvikl (foto: FB Nadškofijska karitas Maribor)
Škof Saje in nadškof Cvikl | (foto: FB Nadškofijska karitas Maribor)

Škof Saje obiskal ob katastrofalnih poplavah prizadete kraje na Koroškem

| 17.08.2023, 10:37 Alen Salihović

Na god sv. Roka sta mariborski nadškof, metropolit Alojzij Cvikl, predsednik Slovenska karitas ter novomeški škof Andrej Saje, predsednik Slovenska škofovska konferenca skupaj s sodelavci mariborske Karitas obiskala ob katastrofalnih poplavah prizadete kraje na Koroškem. Škof Saje je po obisku za naš radio dejal, da si želi, da bi ohranili mostove, ki so se med vodno ujmo zgradili med ljudmi.

Hiše in stanovanja v nekaterih predelih Ravn na Koroškem, Prevalj, Mežice in Črne na Koroškem so bile še pred dobrim tednom v popolnem razdejanju ter prekrite z vodo in blatom. Ob tokratnem srečanju z župniki in sodelavci ter prostovoljci Karitas z navedenega področja je bilo videno, da so mnogi z nadčloveškimi močmi ter s složnim sodelovanjem v večini primerov vsaj v grobem odstranili vodo ter blato in že začeli z sušenjem, so zapisali na FB strani Slovenske karitas.

Izraz bližine in konkretne pomoči Karitas sta s tokratno potjo želela nadškof Cvikl ter škof Saje prinesti med ljudi, ki so ju radi sprejeli in predvsem hiteli pripovedovati kako pomembno je, da ne pozabimo na vse, ki so v tej povodnji zelo preizkušani, izgubili dom, stvari, katere so s težavo ustvarjali vse sovje življenje ter v veliko primerov se za las izkopali iz blata in vode ter preživeli, so zapisali.

Škof Saje in nadškof Cvikl
Škof Saje in nadškof Cvikl © FB Nadškofijska karitas Maribor

»V tem času po povodnji je zelo pomembna pomoč sodelavcev in prostovoljcev Karitas, ki so dokazali, da so srce poslanstva Cerkve in množično (na koroškem je bilo zabeleženih preko 860 v teh dneh po poplavah) odgovorili na stisko premnogih s prostovoljnim delom tako, da so poprijeli za lopate, samokolnice, delili hrano in osnovne življenjske potrebščine. V naslednjih korakih pa bodo s svojimi obiski, poslušanjem spodbudno besedo in konkretno pomočjo skušali vsaj delno omiliti stisko, ki jo je prinesla deroča voda. Nad vse to delo današnja romarja Karitas, romarja solidarnosti kličeta apostolski blagoslov,« so zapisali.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...