Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
50 prostovoljcev podjetja SIJ (Slovenska industrija jekla). Pridni, učinkoviti, pozitivni. (foto: ARO)
50 prostovoljcev podjetja SIJ (Slovenska industrija jekla). Pridni, učinkoviti, pozitivni. | (foto: ARO)

Mostovi solidarnosti: 4. dan – Prevalje in Črna

Novice | 14.08.2023, 14:46 Jure Sešek Robert Božič

Ponedeljek, 14. avgusta je letos poseben dan, ki je dobil ime Dan solidarnosti. Radio Ognjišče bo danes na Prevaljah, v mestu, ki ga je razdejala reka Meža in si ga bomo zapomnili po podjetniku, ki je v dnevu in pol na lastno pest zgradil most, ki ga je odnesla voda. “Bodimo Ambrož”, je nekdo napisal ob rob tej novici. Tudi radijci bomo malo »Ambroži« danes, ko bomo na Koroškem.

Na terenu so danes z vami Lidija Zupanič, Maja Morela, Urša Sešek, Blaž Lesnik, Boštjan Smole, Damijana Medved, Mirjam Judež in Izidor Šček. Spremljajte današnje dogajanje v našem živem programu, aktualen utrip s terena pa je ažuren tudi na našem FB profilu.

 


16.30 Na Prevaljah so naši sodelavci srečali tudi župnika župnije sv. Gregor, Andreja Muleja, ki je včeraj prišel v pomoč s svojo tehnično opremo - bagerjem in posebnim kombiniranim traktorjem z nakladačem. Vse skupaj mu zelo koristi pri odstranjevanju in odvažanju mulja, blata. Kljub svoji hudi bolezni, je rakav bolnik, je takoj, ko je slišal za poplave, prihitel na pomoč.

12.00 Tudi danes smo bili v opoldanski molitvi na poseben način povezani s poplavljeni področji. Na Prevaljah so bili zbrani naši sodelavci, sprejeli so jih v domu ob Meži. Pri Gričnikovih so sklenili roke in se spomnili na vse, ki so jih prizadele nedavne poplave. Molili smo tudi za vse romarje, ki bodo drevi in jutri, na praznik, prosili Marijo za blagoslov. 

11.30 Dominik Juroš je vodja logistike na Prevaljah. Trenutno skrbi za hrano, ki ni pokvarljiva, vse, kar ljudje rabijo za najnujnejše potrebe. "Imamo vse kar potrebujemo za prvo rabo. Vse, kar je nujno do vzpostavitve trgovin, ki še ne delujejo. Hvaležni smo Karitas, ker poskrbi za sadje in zelenjavo. Mnogi obojega niso videli vse od začetka poplav. Trenutno živimo od konzervirane hrane."

Vse, kar zbirajo v centru, prepeljejo na izdajne centre, nato nastopijo prostovoljci s kombiji, štirikolesniki in motorji. Mnogi pridejo peš. "V oddaljene vasi so vse dni vozili motokrosisti, ki so dolgo edini lahko dosegli oddaljene ljudi. Hvala vsem!"

11.19 Za naše poslušalce je o stanju na Prevaljah spregovoril tudi minister za obrambo Marjan Šarec. "Glede na pretekle dni so se razmere na Prevaljah izboljšale, ostaja pa še veliko dela. Ko hodite po terenu, vidite, da je ogromno mulja, smeti, ki so potrebne odvoza. Pomembno je, da bo stekel promet prek mostu. Nemška ekipa bo začela postavljati še drugi most, tistega proti črpalki, ki je pomemben za vodovod.

Prevalje se srečujejo z veliko težavo. Nimajo vode, radi bi začeli dela, ki bodo peljala proti vnovični vzpostavitvi voda za pitno vodo." Tako je o najpomembnejših načrtih razmišljal minister Šarec.

11.15 Zgodbe, ki jih beležimo na terenu so boleče, pogosto prav neverjetne, včasih, se zdi, s čudežnim koncem. Zgodbo o tašči gospe Mariji Sonjak nam je zaupal njen zet Miro Urnaut: "V petek ob šestih zjutraj je Meža hitro začela naraščati. Taščo so gasilci iz Prevalj prenesli skozi spodnje stanovanje.

Voda jim je segala vse do ramen, mama se je komaj prebila do spodnjega stanovanja, od koder so jo nato gasilci skozi okno spravili na varno." Dodajmo, da je gospa zdaj na varnem pri sorodnikih v Kotljah. Prav sorodstvene vezi so v teh dneh najtrdnejše in mnogi so pri sorodnikih našli začasno zavetje.

10.38 Predani sodelavci Karitas so v teh dneh tisti, ki nam pomagajo pri načrtovanju naših poti. Na Prevaljah smo se srečali z gospo Terezijo Vivod, ki nas je peljala do nekaterih prijateljev Radia Ognjišče in nam opisala grozni teden, ki je za njimi. Pravi: "Naši ljudje so po nekaj dneh uničeni. Vsa groza katastrofe v teh dneh prihaja za njimi. Prihajajo po pomoč in ne vedo po kaj so pravzaprav prišli. Veliko je bolečih zgodb, prvi šok je bil hud, a to, kar doživljamo zdaj, je morda hujše. Ljudje so popolnoma zmedeni. Težko je poslušati ljudi, ki upajo, da bo njihova hiša ostala, odgovorni pa odkimavajo in vedo, da jo je zaradi varnosti treba podreti."

Velika težava je prekinjen dotok pitne vode. "Veliko je okužb, mnogi imajo trebušne težave, veliko jih je obnemoglo od izčrpanosti ali psihičnega uničenja. Težko je!" V centralno skladišče Karitas na Prevaljah, je Karitas dostavila dovolj vode za prve potrebe. Gospa pripoveduje, da se je Karitas hitro odzvala, prostovoljci pa so hvaležni za zaloge vsega potrebnega. Sprejemali smo ljudi v evakuacijskem centru in jim skušali nuditi oporo. "Mislim, da ni hujšega od skrbi, če bo človek sploh še kdaj lahko odšel v svojo hišo. Bo ostala, jo bo odneslo ali jo bo treba podreti?"

9.54 Naša ekipa je dospela na Koroško in med prostovoljci, ki pomagajo pri delu na Prevaljah, srečala tudi poslanca Državnega zbora Republike Slovenije Janeza Ciglerja Kralja. "Tu sem pognal svoje korenine, Koroška je v posebnem kotičku mojega srca. Priznam, da sem v šoku, razmere res niso preproste." Povedal je, da se domačini bojijo, da bodo po prvem valu pomoči odgovorni pozabili nanje. "Res, država in mediji, tudi Radio Ognjišče, ki se trudi na tem področju, vsi bomo morali skrbeti za to, da ne pozabimo na te kraje.

Nekateri kraji so brez vode, veliko moči bo potrebnih prav za vzpostavitev različne infrastrukture," je dejal nekdanji minister in svojo pot prostovoljca opisal takole: "Odzvali smo se pobudi za pomoč, se prijavili na štab Civilne zaščite in pomagali pri posameznikih, čistili, urejali. Gospe so pomivale prostore, moški smo odvažali material. Vidim, da ljudje res z odprtimi rokami sprejemajo pomoč. Delali bomo tam, kamor nas bodo razporedili odgovorni."

8.00 V uvodnem pogovoru današnje Svetovalnice nam je Blaž Lesnik povedal, da so se na poti na Koroško že ustavili v zbirnem centru Karitas in naložlli tisto, kar kot prostovoljci peljejo na Prevalje. Okoli sto prostovoljcev Slovenske Karitas bo danes prisotnih na prevaljah, je dejal Florjan ... Trenutno na grobo čistijo okoli hiš in po dvoriščih, veliko dela jih še čaka.

Do središča Črne, pravi, se še da prebiti, nato pa delo prevzamejo štirikolesniki in posebni motocikli. Blaž je spregovoril tudi o geografskem pogledu na katastrofo, o tem, da je ujme videti drugače, če nanje pogledamo s časovno distanco, tudi skozi prizmo zgodovine. A vsa vprašanja, povezana s tem, se v teh dneh umikajo pomoči sočloveku.

Pogovarjali smo se tudi z mag. Miho Pavškom, ki je geograf in vodja civilne zaščite Trzin. Predstavil nam je razmere na Trzinskem, povedal kako nenadna je bila ujma in kako nepričakovano je voda dosegla uničevalno višino. “Podatki o padavinah tistega dne so izjemni, voda je vdrla na področja, ki na strokovnih kartah sploh niso obarvana. Lahko nas skrbi pozidava, lahko kritično gledamo na marsikaj, a tokrat se je res “prekrilo” toliko dejavnikov, da je narava res dobila moč. Ključna je bila izjemna namočenost pred temi intenzivnimi dogodki.

Prilagoditi se moramo, te poplave bodo prinesle mnoge spremembe,” je dejal sogovornik. Vsem, ki danes odhajajo na pomoč je svetoval: “Bodite dobro obuti. Čevlji naj bodo visoki, čez gležnje, potrebovali boste rokavice, zaščitna očala in pokrivalo. Upoštevajte navodila odgovornih in bodite pozorni pri delu z materiali in naplavinami. Pristopite k delu z ravno prav delovne vneme, da ne bo prihajalo do nesreč. Ker so razmere bolje vidne, je lažje paziti nase in na druge pri delu.”

7.42 Naša ekipa na poti proti Koroški srečuje mnoge prostovoljce, vozila gasilcev in ostalih, ki se odpravljajo na pomoč na prizadeta območja. Na bencinskem servisu so se srečali s skupino prostovoljcev, med katerimi je bil tudi Matej Markovič, ustanovitelj humanitarnega društva "Never give up". Povedal je, da odhajajo v Nazarje in so pripravljeni na različna dela, ki jih čakajo kot prostovoljce. "V obrtniški ulici imajo še veliko dela, radi bi naredili kaj dobrega. Kljub katastrofi pričakujemo veliko dobre volje, navdušenosti, pomoči drugim." S tremi avtomobili se v pomoč odpravlja štirinajst prostovoljcev omenjenega društva. Zavedajo se, da je zaradi pomoči sočloveku svet lahko lepši.

7.11 - V uvodnem pogovoru današnjega dne sta Maja Morela in Blaž Lesnik predstavila kaj našo ekipo čaka na Koroškem. Odpravljamo se na Prevalje, kjer bo danes predvidoma znova stekel promet po nadomestnem mostu čez reko Mežo. Postavljati so ga začeli v petek, v občini pa začenjajo tudi izgradnjo vodovoda med Prevaljami in Mežico.

Naša ekipa odhaja na omenjena prizadeta območja v sodelovanju s Slovensko Karitas. V vlogi njenih prostovoljcev bodo pripeljali nekaj tistega, kar je dobrodelna organizacija zbrala za Prevalje, predvsem pa bi radi pokazali sočutje, vlili moči in zavedanje, da Korošci niso sami. Blaž je omenil, da bomo danes v pravem vrtincu človekoljubne dobrote. Na Prevalje namreč prihaja tudi človekoljubna pomoč z Bavarske.

Maja Morela je dejala: "Po izkušnjah iz Zgornje Savinjske doline, vem, da bodo naši obrazi in solze v očeh, povedali kaj čutimo. Prijeli bomo za lopato, če bo treba. Predvsem pa pripravljena na to, da bom rama, na kateri lahko kdo zajoče, roka, ki jo bom podala in objem, ki ga bom delila."

Vabljeni k pomoči. Vsak dar šteje.
Vabljeni k pomoči. Vsak dar šteje. © Slovenska karitas

 

Novice
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...