Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pomoč skavtov v Homcu (foto: Lara Bajec)
Pomoč skavtov v Homcu | (foto: Lara Bajec)

Civilna zaščita Skavte vključila v organizacijo prostovoljcev na v poplavah prizadetih območjih

Slovenija | 12.08.2023, 14:17 Alen Salihović

Civilna zaščita je za pomoč pri organizaciji dela prostovoljcev v poplavah prizadetih območjih v sredo vpoklicala tudi Skavte. Članice in člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov bodo tako nudili administrativno pomoč občinam in regijam ter pomagali pri koordinaciji prostovoljcev, ki so se prijavili preko aplikacije Poplave 2023. Poleg skavtov so vpoklicali tudi tabornike, so sporočili iz Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

"Skavti sicer pri odstranjevanju posledic poplav sodelujejo že od začetka ujme. Od petka do četrtka je tako na terenu pomagalo 587 skavtov iz več kot 30 lokalnih enot, ki so skupaj opravili 3709 prostovoljskih ur. Mnogi skavti so seboj pripeljali tudi svoje prijatelje in družinske člane," so zapisali. 

Večinoma pomagajo pri fizičnem delu, kot je odkopavanje hiš, kleti in mulja, pometanje vode iz objektov, čiščenje, pospravljanje in odnašanje drevja. Ob tem so tudi klepetali z domačini, ki so vsake pomoči in prijazne besede zelo veseli, so še dodali.

Skavti v akciji
Skavti v akciji © Matic Dolenc

Skavti bodo na prizadetih območjih tudi ta konec tedna Pričakujejo, da bo sodelovalo več kot 20 lokalnih enot s svojimi ekipami.

"S svojim prispevkom pri iskanju pomoči pri odpravljanju posledic poplav so se posebej izkazale skavtinje Julija Vačovnik za območje Savinjske doline, Nastja Perovnik na Koroškem in Vida Bačar na Goriškem in v osrednji Sloveniji. Skavtinje so prevzele koordinacijo skavtskih ekip na svojem koncu in so bile v prvem tednu ključne za dobro organizirano in učinkovito pomoč skavtov," so zapisali. 

Pomoč skavtov
Pomoč skavtov © Lara Bajec

Vir: Skavti

Slovenija
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

"Hudo nam je pogledati vse te zastavice."

Nosilci Pohoda za življenje so dopoldne na Kongresni trg prinesli zastavice v spomin na umrle Slovence v postopkih splava. Izrazili so tudi nasprotovanje uvedbi zakona o prostovoljnem končanju ...