Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Pomoč skavtov v Homcu (foto: Lara Bajec)
Pomoč skavtov v Homcu | (foto: Lara Bajec)

Civilna zaščita Skavte vključila v organizacijo prostovoljcev na v poplavah prizadetih območjih

Slovenija | 12.08.2023, 14:17 Alen Salihović

Civilna zaščita je za pomoč pri organizaciji dela prostovoljcev v poplavah prizadetih območjih v sredo vpoklicala tudi Skavte. Članice in člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov bodo tako nudili administrativno pomoč občinam in regijam ter pomagali pri koordinaciji prostovoljcev, ki so se prijavili preko aplikacije Poplave 2023. Poleg skavtov so vpoklicali tudi tabornike, so sporočili iz Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

"Skavti sicer pri odstranjevanju posledic poplav sodelujejo že od začetka ujme. Od petka do četrtka je tako na terenu pomagalo 587 skavtov iz več kot 30 lokalnih enot, ki so skupaj opravili 3709 prostovoljskih ur. Mnogi skavti so seboj pripeljali tudi svoje prijatelje in družinske člane," so zapisali. 

Večinoma pomagajo pri fizičnem delu, kot je odkopavanje hiš, kleti in mulja, pometanje vode iz objektov, čiščenje, pospravljanje in odnašanje drevja. Ob tem so tudi klepetali z domačini, ki so vsake pomoči in prijazne besede zelo veseli, so še dodali.

Skavti v akciji
Skavti v akciji © Matic Dolenc

Skavti bodo na prizadetih območjih tudi ta konec tedna Pričakujejo, da bo sodelovalo več kot 20 lokalnih enot s svojimi ekipami.

"S svojim prispevkom pri iskanju pomoči pri odpravljanju posledic poplav so se posebej izkazale skavtinje Julija Vačovnik za območje Savinjske doline, Nastja Perovnik na Koroškem in Vida Bačar na Goriškem in v osrednji Sloveniji. Skavtinje so prevzele koordinacijo skavtskih ekip na svojem koncu in so bile v prvem tednu ključne za dobro organizirano in učinkovito pomoč skavtov," so zapisali. 

Pomoč skavtov
Pomoč skavtov © Lara Bajec

Vir: Skavti

Slovenija
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...