Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pomoč skavtov v Homcu (foto: Lara Bajec)
Pomoč skavtov v Homcu | (foto: Lara Bajec)

Civilna zaščita Skavte vključila v organizacijo prostovoljcev na v poplavah prizadetih območjih

Slovenija | 12.08.2023, 14:17 Alen Salihović

Civilna zaščita je za pomoč pri organizaciji dela prostovoljcev v poplavah prizadetih območjih v sredo vpoklicala tudi Skavte. Članice in člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov bodo tako nudili administrativno pomoč občinam in regijam ter pomagali pri koordinaciji prostovoljcev, ki so se prijavili preko aplikacije Poplave 2023. Poleg skavtov so vpoklicali tudi tabornike, so sporočili iz Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

"Skavti sicer pri odstranjevanju posledic poplav sodelujejo že od začetka ujme. Od petka do četrtka je tako na terenu pomagalo 587 skavtov iz več kot 30 lokalnih enot, ki so skupaj opravili 3709 prostovoljskih ur. Mnogi skavti so seboj pripeljali tudi svoje prijatelje in družinske člane," so zapisali. 

Večinoma pomagajo pri fizičnem delu, kot je odkopavanje hiš, kleti in mulja, pometanje vode iz objektov, čiščenje, pospravljanje in odnašanje drevja. Ob tem so tudi klepetali z domačini, ki so vsake pomoči in prijazne besede zelo veseli, so še dodali.

Skavti v akciji
Skavti v akciji © Matic Dolenc

Skavti bodo na prizadetih območjih tudi ta konec tedna Pričakujejo, da bo sodelovalo več kot 20 lokalnih enot s svojimi ekipami.

"S svojim prispevkom pri iskanju pomoči pri odpravljanju posledic poplav so se posebej izkazale skavtinje Julija Vačovnik za območje Savinjske doline, Nastja Perovnik na Koroškem in Vida Bačar na Goriškem in v osrednji Sloveniji. Skavtinje so prevzele koordinacijo skavtskih ekip na svojem koncu in so bile v prvem tednu ključne za dobro organizirano in učinkovito pomoč skavtov," so zapisali. 

Pomoč skavtov
Pomoč skavtov © Lara Bajec

Vir: Skavti

Slovenija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...