Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Poplavljena orglarska delavnica v Cerkljah na Gorenjskem (foto: Tomaž Močnik)
Poplavljena orglarska delavnica v Cerkljah na Gorenjskem | (foto: Tomaž Močnik)

Poplavljena orglarska delavnica, Tomaž Močnik hvaležen za pomoč ljudi #foto

| 11.08.2023, 15:59 Tanja Dominko

»Razsežnost poplav je huda, v delu smo imeli namreč štiri orgle, na srečo so nove orgle za Glasbeno šolo Škofja Loka večinoma že na lokaciji, v obnovi pa smo imeli še zgodovinske Goršičeve orgle iz Mengša, ki so zalite v celoti, trenutno poteka čiščenje, toda ne vemo, koliko bo še uporabno, koliko pa bo potrebno povsem na novo izdelati. Fotografije v galeriji je posnela Jana Jocif.

 V izdelavi smo imeli tudi nove orgle za Bratislavo, kar velike, s 37 registri, veliko delov je bilo izdelanih, pa zdaj ne bodo več uporabni. Nove orgle za na Švedsko še niso bile toliko izdelane, uporabili bomo tudi nekaj starih, a so tudi ti poplavljeni, zato bo škoda res velika,« nam je zaupal Tomaž Močnik iz Cerkelj na Gorenjskem.

Naročniki so po njegovih besedah situacijo sprejeli z razumevanjem, roke izdelave bomo podaljšali, s čimer se strinjajo. Problem pa je, ker ne vedo, kdaj bo delavnica lahko začela z delom.

»Že od petka poteka čiščenje, pa še vedno nismo prišli do zadnjega kota delavnice. Še vedno nosimo stvari iz nje, polne blata, piščali, ki so zalite. Kovinske piščali se bo dalo rešiti, a zaliti so tudi stroji in ostalo orodje. Rešujemo, kar se rešiti da.«

Pri tem je Močnik izjemno hvaležen za vso pomoč, ki so jo prejeli v teh dneh, pridnih rok ne zmanjka, pomagalo jih je že več kot 100, je dejal. Njegov brat Damijan Močnik pa je pripravil tudi dobrodelni koncert, ki bo v torek, 15. avgusta, ob 20. uri v cerkvi Marijinega oznanjenja v Velesovem.

Fotografije za galerijo je posnela JANA JOCIF.

 

KONCERT

 

V POMOČ

ORGLARSKI DELAVNICI

MOČNIK

Cerkev Marijinega oznanjenja v Velesovem,

torek, 15. avgusta 2023, ob 20. uri.

 

Izvajalci:

MARTA MOČNIK PIRC / sopran

ANA JULIJA MLEJNIK ŽELEZNIK / baročna violina

DALIBOR MIKLAVČIČ / orgle

JANEZ JOCIF / čembalo

LUKA MLEJNIK ŽELEZNIK / baročni traverso

TOMAŽ ŠTULAR / kontrabas.

 

Program:

MONTEVERDI, SCHÜTZ, SANCES, BUXTEHUDE, BACH, PURCELL.

 

ORGLARSKA DELAVNICA MOČNIK

je po svojih odličnih izdelkih znana doma, še bolj pa morda v tujini, kamor je namenjena večina pri njih izdelanih instrumentov. Med nedavnimi poplavami je voda zalila proizvodne prostore delavnice in za sabo pustila razdejanje. Škoda je nepredstavljiva. S koncertom vas želimo povabiti k donaciji v obliki prostovoljnih prispevkov, ki bodo v celoti namenjeni fizični obnovi delavnice, predvsem pa izraziti solidarnost in podporo za ponovno vzpostavitev dejavnosti delavnice in ohranjanje znanja, ki sta v slovenskem prostoru in širše naša skupna kulturna dediščina.

 

Veselimo se vašega odziva!

Škoda je ogromna, kdaj bo stekla proizvodnja, ne vedo
Škoda je ogromna, kdaj bo stekla proizvodnja, ne vedo © Tomaž Močnik

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...