Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Poplavljena orglarska delavnica v Cerkljah na Gorenjskem (foto: Tomaž Močnik)
Poplavljena orglarska delavnica v Cerkljah na Gorenjskem | (foto: Tomaž Močnik)

Poplavljena orglarska delavnica, Tomaž Močnik hvaležen za pomoč ljudi #foto

| 11.08.2023, 15:59 Tanja Dominko

»Razsežnost poplav je huda, v delu smo imeli namreč štiri orgle, na srečo so nove orgle za Glasbeno šolo Škofja Loka večinoma že na lokaciji, v obnovi pa smo imeli še zgodovinske Goršičeve orgle iz Mengša, ki so zalite v celoti, trenutno poteka čiščenje, toda ne vemo, koliko bo še uporabno, koliko pa bo potrebno povsem na novo izdelati. Fotografije v galeriji je posnela Jana Jocif.

 V izdelavi smo imeli tudi nove orgle za Bratislavo, kar velike, s 37 registri, veliko delov je bilo izdelanih, pa zdaj ne bodo več uporabni. Nove orgle za na Švedsko še niso bile toliko izdelane, uporabili bomo tudi nekaj starih, a so tudi ti poplavljeni, zato bo škoda res velika,« nam je zaupal Tomaž Močnik iz Cerkelj na Gorenjskem.

Naročniki so po njegovih besedah situacijo sprejeli z razumevanjem, roke izdelave bomo podaljšali, s čimer se strinjajo. Problem pa je, ker ne vedo, kdaj bo delavnica lahko začela z delom.

»Že od petka poteka čiščenje, pa še vedno nismo prišli do zadnjega kota delavnice. Še vedno nosimo stvari iz nje, polne blata, piščali, ki so zalite. Kovinske piščali se bo dalo rešiti, a zaliti so tudi stroji in ostalo orodje. Rešujemo, kar se rešiti da.«

Pri tem je Močnik izjemno hvaležen za vso pomoč, ki so jo prejeli v teh dneh, pridnih rok ne zmanjka, pomagalo jih je že več kot 100, je dejal. Njegov brat Damijan Močnik pa je pripravil tudi dobrodelni koncert, ki bo v torek, 15. avgusta, ob 20. uri v cerkvi Marijinega oznanjenja v Velesovem.

Fotografije za galerijo je posnela JANA JOCIF.

 

KONCERT

 

V POMOČ

ORGLARSKI DELAVNICI

MOČNIK

Cerkev Marijinega oznanjenja v Velesovem,

torek, 15. avgusta 2023, ob 20. uri.

 

Izvajalci:

MARTA MOČNIK PIRC / sopran

ANA JULIJA MLEJNIK ŽELEZNIK / baročna violina

DALIBOR MIKLAVČIČ / orgle

JANEZ JOCIF / čembalo

LUKA MLEJNIK ŽELEZNIK / baročni traverso

TOMAŽ ŠTULAR / kontrabas.

 

Program:

MONTEVERDI, SCHÜTZ, SANCES, BUXTEHUDE, BACH, PURCELL.

 

ORGLARSKA DELAVNICA MOČNIK

je po svojih odličnih izdelkih znana doma, še bolj pa morda v tujini, kamor je namenjena večina pri njih izdelanih instrumentov. Med nedavnimi poplavami je voda zalila proizvodne prostore delavnice in za sabo pustila razdejanje. Škoda je nepredstavljiva. S koncertom vas želimo povabiti k donaciji v obliki prostovoljnih prispevkov, ki bodo v celoti namenjeni fizični obnovi delavnice, predvsem pa izraziti solidarnost in podporo za ponovno vzpostavitev dejavnosti delavnice in ohranjanje znanja, ki sta v slovenskem prostoru in širše naša skupna kulturna dediščina.

 

Veselimo se vašega odziva!

Škoda je ogromna, kdaj bo stekla proizvodnja, ne vedo
Škoda je ogromna, kdaj bo stekla proizvodnja, ne vedo © Tomaž Močnik

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...