Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Plaz (foto: Anze Malovrh/STA/Flickr Vlada RS)
Plaz | (foto: Anze Malovrh/STA/Flickr Vlada RS)

Pismo škofa Štumpfa ob naravnih ujmah

Slovenija | 10.08.2023, 10:52 Alen Salihović

»Dragi dobri ljudje, iz srca vam hvala,« je svoj zapis na spletni strani škofije Murska Sobota začel tamkajšnji ordinarij Peter Štumpf. Spomnil je, da so nas v juliju in začetku avgusta dosegle težke preizkušnje.

»Najprej ujme, nato poplave – eno hujše od drugega. Narava je jemala celo človeška življenja, kar je največja tragika. Mnogi so izgubili domove, imetje, osnovne življenjske pogoje. Po nekaterih slovenskih krajih je prišlo do prave razseljenosti. Žalost in stiska ne popustita, zato so mnogi utrujeni, izčrpani in obupani. Ne vidijo svoje prihodnosti,« je zapisal.

V Pomurju se na žalost nismo mogli povsem ogniti tej katastrofi, je nadalje spomnil škof Štumpf. »Vendar pa se je tudi po naših krajih in vaseh ponovno sprostila neizmerna moč sočutja, solidarnosti, pomoči in požrtvovalnosti. Ob tej priložnosti se zahvaljujem ljudem, ki so stopili skupaj, prostovoljcem, hrabrim gasilcem, civilni zaščiti, županjam in županom.«

Škof Peter Štumpf
Škof Peter Štumpf © Posnetek zaslona

Spomnil je, da so slovenski škofje za lajšanje hudih bremen prizadetim v ujmah in poplavah namenili 75.000 evrov, od tega je škofija Murska Sobota prispevala 10.000 evrov. »Ta skupni dar smo škofje naslovili na Slovensko Karitas, ki je naša dobrodelna ustanova in ves čas vredna velikega zaupanja,« je zapisal in povabil k nabirki po župnijah v nedeljo, 13. avgusta.

»Pri tem mi je zelo hudo, ker vem, da nekateri nimate niti zase in za preživetje vaših domačih. Tudi če ne morete nič prispevati, se vam zahvaljujem, da ohranjate vero in Boga prosite, naj se nas usmili, pomaga in v prihodnosti obvaruje takšnih in podobnih nesreč. Vaš dar, molitveni in denarni, naj trka na vrata Božjega srca kot prošnja: 'Gospod usmili se nas in pomagaj v teh težkih in hudih dneh.' Hvala župnikom in vsem faranom za molitev in dar za prizadete v ujmah in poplavah. Dobri Bog naj vas vse blagoslavlja, krepi in daje svojo pomoč,« je še zapisal škof Štumpf.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...