Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ursula von der Lexen in premier Robert Golob (foto: Anze Malovrh/STA)
Ursula von der Lexen in premier Robert Golob | (foto: Anze Malovrh/STA)

Kaj je iz zraka videla predsednica Evropske komisije?

Slovenija | 10.08.2023, 10:34 Alen Salihović

Sloveniji bo letos iz solidarnostnega sklada EU na voljo 100 milijonov, prihodnje leto pa 300 milijonov evrov za odpravljanje posledic nedavnih poplav, je med obiskom v Sloveniji napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Premier Robert Golob je poudaril, da je treba biti pri porabi teh sredstev učinkovit. Skupaj s Golobom si je von der Leyen, ki jo je spremljal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, iz helikopterja ogledala posledice poplav na najbolj prizadeti območjih. Delegaciji vlade in Evropske komisije sta po pogovorih na Brdu pri Kranju s helikopterjem preleteli Komendo, Mengeš, Kamnik, Luče, Ljubno ob Savinji in Mozirje. V Črni na Koroškem se je predsednica komisije srečala tudi z domačini in ostalimi, ki pomagajo pri odpravljanju posledic vremenske ujme. Da Sloveniji EU in njene članice stojijo ob strani v težkih časih po katastrofalni povodnji, je predsednica komisije zagotovila tudi v nagovoru v državnem zboru.

Slovenija, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.