Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Prostovoljci Karitas na poti v pomoč poplavljenim (foto: Slovenska karitas)
Prostovoljci Karitas na poti v pomoč poplavljenim | (foto: Slovenska karitas)

Karitas in Rdeči križ le prejala vsak po pet milijonov evrov za pomoč prizadetim po neurju

Slovenija | 11.08.2023, 15:36 Alen Salihović

Spomnimo. Vlada je v soboto na seji prebivalcem na prizadetih območjih namenila deset milijonov evrov humanitarne pomoči. Sredstva naj bi prejeli humanitarni organizaciji Rdeči križ Slovenije in Slovenski Karitas, in sicer vsaka po pet milijonov evrov. To je v ponedeljek zagotovil tudi premier Robert Golob. Do četrtka sredstev na računih organizacij še ni bilo, danes pa so nam sporočili, da so sredstva prejeli.

Na Slovensko karitas in Rdeči križ smo sicer v torek naslovili vprašanje, ali so omenjena sredstva že prejeli. S Slovenske karitas so nam takrat odgovorili, da njihova organizacija ni prejela še nobenih nakazil, vedo le to, kar so izvedeli iz medijev. Zapisali so še, da razumejo, da ni enostavno in da so vse službe vpete v reševanje akutnih problemov, zato pa pomagajo z donacijami posameznikov in podjetij v največji možni meri in verjamejo, da se bodo v naslednjih dnevih čim hitreje na državni ravni vzpostavila merila, kriteriji in navodila za razdeljevanje javnih sredstev. Dodali so še, da je Slovenska karitas "zaradi velikih potreb začela z zbiranjem vlog za prvo humanitarno pomoč za sanacijo objektov iz lastnih zbranih donacij posameznikov in podjetij, kar se bo kasneje upoštevalo pri dodeljevanju javnih sredstev, ko jih bomo prejeli". 

Danes so nam sporočili, da so sredstva prejeli. Tudi iz Rdečega križa smo dobili sporočilo: "Sredstva s strani Vlade RS so bila na naš račun nakazana danes."

Za dodeljevanje vladnih sredstev za pomoč prizadetim v ujmah enotna merila

Predstavniki Rdečega Križa Slovenije, Slovenske Karitas, občin in Uprave za zaščito in reševanje so se včera na sestanku dogovorili, da bo 11,1 milijona evrov, ki jih je vlada namenila prizadetim v neurjih in poplavah, razdeljenih po enotnih merilih.

Po katastrofalni ujmi, ki je konec prejšnjega tedna prizadela velik del Slovenije, je vlada namreč minulo soboto sprejela sklep, da prebivalcem na prizadetih območjih namenila 10 milijonov evrov humanitarne pomoči. Sredstva bosta prejeli humanitarni organizaciji Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas, in sicer vsaka po pet milijonov evrov.

Še pred tem je vlada 1,1 milijona evrov sklenila nameniti pomoči prizadetim v neurjih med 12. julijem in 2. avgustom.

Slovenija
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...