Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Kirurg proktolog dr. Pavle Košorok (foto: Arhiv Iatros)
Kirurg proktolog dr. Pavle Košorok | (foto: Arhiv Iatros)

Poslovil se je dr. Pavle Košorok

Novice | 09.08.2023, 15:02 Blaž Lesnik

Nepričakovano se je poslovil specialist kirurg in ustanovitelj Medicinskega centra Iatros prof. dr. Pavle Košorok. Bil je stalen gost zdravstvenih Svetovalnic in je v naš studio rad prihajal – vedno z mislijo na to, kako bi s svojim strokovnim znanjem in bogatimi izkušnjami pomagal ljudem. Tudi na njegovo pobudo smo odpirali teme, o katerih je zaradi stigmatiziranosti težko začeti pogovor. Ko smo ga gostili, so telefoni poslušalcev hitro zazvonili, svoje sicer strokovne nasvete pa je dr. Košorok vselej podajal na poljuden način, s katerim je pomagal mnogim razumeti neprijetne težave, jih blažiti ali pa jih je napotil na ustrezno medicinsko obravnavo.

Kot so zapisali sodelavci centra Iatros, je bil profesor Košorok eden od vodilnih strokovnjakov in začetnikov sistematične obravnave bolnikov z boleznimi zadnjika, danke in širokega črevesa v Sloveniji. Bil je tudi eden od pionirjev sodobne enterostomalne terapije pri nas. V zadnjem obdobju je skupaj s sodelavci razvijal sodobno zdravljenje motenj v delovanju medeničnega dna. Bil je predan svojemu delu ter skrbi za bolnike in sodelavce. Njegova vizija skupaj z vztrajnostjo in pogumom so bili vodilo, da se je Medicinski center Iatros v skoraj 30 letih obstoja razvil v mednarodno priznano ustanovo specializirano za celostno oskrbo koloproktoloških bolezni na enem mestu.

Strokovno delo je prof. Košorok začel kot specialist kirurg Kliničnega oddelka abdominalne kirurgije UKC Ljubljana v bolnišnici Petra Držaja. Leta 1994 je stopil na takrat negotovo samostojno pot kot kirurg koncesionar, kasneje se je dejavnost razvila v današnji medicinski center Iatros v Ljubljani.

Profesor Košorok je poleg skrbnega dela z bolniki redno sodeloval na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih. Prenašal in razvijal je sodobne metode zdravljenja v Slovenijo ter jih predajal mladim zdravnikom in zdravstvenim sodelavcem. Predaval je študentom in organiziral seminarje za zdravnike in druge. Objavil je več strokovnih prispevkov v domači in strokovni literaturi. Bil je učitelj Medicinske fakultete v Ljubljani. Bil je aktiven član domačih in mednarodnih strokovnih združenjih s področja.

Žalna knjiga je odprta v Medicinskem centru Iatros, na dan pogreba (četrtek, 10. avgust) pa bo v mrliški vežici.

Tudi na Radiu Ognjišče ga bomo ohranili v lepem spominu kot strokovnjaka in velikega človeka. Nekaj zadnjih oddaj, v katerih je dr. Košorok sodeloval:

Svetovalnica o težavah s črevesjem

Svetovalnica o popuščanju medeničnega dna

Svetovalnica - težave pri odvajanju

Novice
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...