Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Škofija Novo mesto (foto: Škofija Novo mesto)
Škofija Novo mesto | (foto: Škofija Novo mesto)

Škofija Novo mesto poroča o povečanem številu vlomov v cerkve

Slovenija | 09.08.2023, 10:40 Marta Jerebič

V preteklih dneh je na območju škofije Novo mesto prišlo do povečanega število vlomov v cerkve in zlasti zakristije, med njimi v romarsko cerkev na Zaplazu, v župnijske cerkve na Krki in Muljavi, Zagradcu, Ambrusu, Velikem Grabru in Žužemberku.

Ko župnik ugotovi, da je bilo vlomljeno v cerkev, skupaj s policijo obvesti tudi škofijski ordinarijat, ki nato obvesti ostale duhovnike in jih povabi k posebni pozornosti glede sumljivih dogajanj okoli cerkva in župnišč, so sporočili iz novomeške škofije. Ob tem poudarjajo, da so tovrstna dejanja zelo težka za duhovnika, zlasti za starejše, saj duhovniki pogosto živijo sami in se zato čutijo še posebej ranljive.

Pri vlomih je nastala predvsem večja materialna škoda, saj gre za kulturno dediščino, ki zahteva posebno pozornost pri popravilu in ohranjanju. Kljub temu, da so tatovi iskali denar, le tega niso dobili, saj se denarja ne hrani v cerkvah in župniščih. V izjavi za javnost se zahvaljujejo policistom in kriminalistom za njihovo požrtvovalnost in pomoč, pa tudi drugim ljudem dobre volje, ki so še posebej pozorni do sumljivega dogajanja okoli cerkvenih poslopij. 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...